Billentyűpüfölő – nem csak babáknak

Scott Hanselman, aki a .Net vezető fejlesztője a Microsoftnál, két kisgyermeke inspirációjára egy olyan, babáknak szánt ingyenes programot készített, melynek segítségével a kicsik úgy püfölhetik a windowsos gépek billentyűzetét, hogy (talán?) még élvezik is, miközben nem tudnak semmiféle kárt okozni a számítógép szoftvereiben.

A program blokkolja, illetve átdefiniálja azokat a billentyűket és billentyűkombinációkat, illetve az egér gombjait, melyek segítségével bele lehetne avatkozni a gép működésébe, s helyette különböző rajzokat, betűket és hangokat lehet előhívni velük (arra azért vigyázni kell, hogy az Alt+F4-et, mellyel ki lehet lépni a programból, ne tanulja meg a lurkó...).

Hanselman a Windows Presentation Foundation (WPF) segítségével elkészített  Babysmash nevű játékot Sydney-ben, a Microsoft Tech Ed 2008-on mutatta be a nagy nyilvánosságnak. A fejlesztés érdekessége, hogy a Microsoft általános gyakorlatától eltérően a mérnök – némiképp azért is, mert komoly problémákba ütközött – nyilvánossá tette az először megírt kódot, s közreműködőket keresett a szoftver kapcsán megjelenő feladatok megoldására. E munkában segítségére volt például egy olyan közösség is, a Mono, mely a .Net keretrendszer linuxos és unixos alkalmazásával foglalkozik.


Hanselman ugyanakkor egy pillanatig sem tagadja, hogy munkája egyik célja az augusztusban megjelent .Net 3.5 Framework SP1 népszerűsítése is, hiszen futtatásához szükség van a keretrendszer telepítésére. Állítása szerint szoftvere egyébként alkalmas a videokártyák tesztelésére is.

Azóta történt

Előzmények