Ázsiában portyázik a Siemens

A Siemens a november közepén lezajlott Hong Kong-i 3G Világkongresszuson bejelentette, hogy a második hely megszerzésére törekszik a drótnélküli hálózatok világpiacán, és ennek elérésében kulcsszerepet szán Ázsiának. Ezen a területen Ázsia jelenti a legnagyobb potenciális keresletet: elemzők szerint a kontinensen a mobilelőfizetők száma a mai 820 millióról öt éven belül mintegy 1,2 milliárdra fog növekedni.

E hatalmas növekedési potenciálra való tekintettel a 2006. szeptember 30-ig terjedő üzleti évben a Siemens több száz millió eurót kíván befekteti a térségben. Ezzel együtt a regionális együttműködést is kiszélesíti a cég: a Poson nevű kínai telekommunikációs szállítóval és a szingapúri Infocomm Developement Authority-val (IDA) kötött együttműködési megállapodást. Ez utóbbi együttműködés az egyik olyan projekt, amely a Siemens IMS Developer Program (IP-alapú Multimédia Rendszer Fejlesztő Program – IDP) égisze alatt valósult meg. A nyolc hónapja útjára bocsátott projekt programozóknak nyújt széles körű szoftverfejlesztési lehetőségeket. A regisztráltak hozzáférhetnek az IMS-tesztközpontokhoz, ahol így lehetővé válik az applikációk online minősítése. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult: csaknem százezer partnercég és magánfelhasználó regisztrált már a fejlesztőközösségben. Hong Kongban az IMS Developer Program keretei között megvalósult első piacképes alkalmazást is bemutatták: egy mobiltelefonok számára kifejlesztett online játékot. A Softex Digital PVT. Ltd. által készített és a Siemens által minősített játék során a játékosok 11-es rúgásokkal versenyezzenek egymás ellen a mobilhálózaton keresztül.

Ezek mellett a Siemens a mobil vállalat, a mobiltévé és a szélessávú drótnélküli hozzáférés területén végrehajtott legújabb fejlesztéseit is bemutatta Hong Kongban. A német vállalat technológiailag vezető szerepet játszik az olyan szélessávú technológiák területén, mint a WiMAX, a HSPA és a mobiltévé. Partnerével, a japán NEC-vel a cég az üzleti használatra szánt harmadik generációs bázisállomások telepítésében is erős, emellett úttörő szerepet játszik a Kínában használatos TD-SCDMA harmadik generációs szabvány kifejlesztésében, amelynek az idén júliusban tartott technológiai tesztjén a Siemens megoldása.

Azóta történt