Azonnali hozzáférés a betegek adataihoz

A Brnói Egyetemi Kórház korszerű képarchiválási és kommunikációs rendszert (Picture Archiving and Communication System, PACS) épített ki hatékonysága növelésére, költségei lefaragására és betegellátási színvonala javítására. A rendszer az IBM és a Siemens Medical legújabb technológiái segítségével digitalizálja az évi 400 ezer kórházi vizsgálat kapcsán készült radiológiai felvételeket. Az intézmény információs környezetével összekapcsolt új megoldás egyetlen rendszeren belül biztosítja az orvosok számára az archivált felvételek és a kapcsolódó betegadatok azonnali hozzáférését. A jogosult felhasználók a hálózat bármely pontjáról egyszerűen elérhetik és lehívhatják a képeket, kereshetnek a különböző forrásokból származó adatok között és megoszthatják az információkat kollégáikkal.

A digitális képarchívum az IBM felső kategóriás adattárolási eszközével köti össze a különböző kórházi helyszíneket. A SAN-architektúrára (Storage Area Network) épülő biztonságos tárolóegységek a teljes képdokumentáció mellett a kapcsolódó kórházi rendszerek klinikai és üzleti adatait is képesek fogadni. A Siemens végponttól végpontig terjedő képarchiválási és kommunikációs rendszerének központi elemei a legújabb technológiára épülnek. Ezek közül az első és legfontosabb a betegadatok és a felvételek archiválására szolgáló MagicStore Supreme adatbázis-kezelő rendszer. Jelenleg a MagicStore Supreme a Siemens legkomolyabb teljesítményű, egyetemi és más, nagyméretű kórházaknak ajánlott elektronikus archívuma. A rendszerben 9 terabájt kapacitású IBM Shark lemeztömb tárolja a képi adatokat.

Lényeges elemnek számítanak továbbá a két, illetve négy fekete-fehér monitorral ellátott MagicView 1000 diagnosztikai munkaállomások. Ezekből a gépekből összesen hét darab működik a kórházban - négy közülük kettő, három pedig négy monitorral. A röntgenszobákba telepített, felső kategóriás MagicView 1000 munkaállomások háromdimenziós képmegjelenítő szoftvert futtatnak.

A rendszerhez tartoznak még az egy darab színes vagy fekete-fehér monitorral dolgozó MagicView 300 diagnosztikai munkaállomások. Ezek az előző modellnél egyszerűbb gépek az orvosi szobákban, illetve a műtőkben találhatók. Összesen tizenhárom működik belőlük a hálózatban. A MagicView 300 a képi információk feldolgozásához biztosít alapvető funkciókat: például a fényesség és a kontraszt beállítása, zoomolás, a különböző megjelenítési módokon készült felvételek összehasonlítása.

A képeket az ötven felhasználó egyidejű kiszolgálására képes MagicWEB rendszer segítségével terítik a kórház belső hálózatán. A MagicWEB révén a felvételek valamennyi Internet Explorer 5.0 vagy újabb böngészőt futtató pc-ről elérhetők. E programcsomag alapszintű megjelenítési és képfeldolgozási feladatokat támogat (például fényesség és kontraszt beállítása, zoomolás, két kép összehasonlítása egy képernyőn).A rendszert kiegészítő MagicSAS radiológiai információs rendszert teljes egészben lokalizálták cseh nyelvre. Ezen a rendszeren keresztül viszik be az adatbázisba a betegek demográfiai adatait, választják ki a megjelenítési módot (röntgen, CT, MR, ultrahang) és rögzítik a vizsgálat eredményét. Ezen túlmenően a rendszer standard batch-fájlokat készít az egészségbiztosító pénztárak számára az elvégzett vizsgálatok kiszámlázásához.

Azóta történt

  • Megsebesült a Panda

    A Panda online ingyenes ActiveScan 5 vírusírtója két biztonsági rést is tartalmaz.

Előzmények