Beadta a derekát a Dell

Hirdetés

Több mint 14 százalékkal emelkedett az Advanced Micro Devices (AMD) részvényárfolyama, miután a világ legnagyobb személyiszámítógép-gyártója, a Dell bejelentette: 22 éves exkluzív együttműködés után a jövőben már nem tekinti az Intelt kizárólagos beszállítójának, és egyes szervereibe az év végétől az AMD 64 bites Opteron processzorát építi be. A Dell a nagy számítógépgyártók közül az utolsó, amelynek az AMD nem szállított, a mostani döntés így komoly lehetőséget nyit a kaliforniai székhelyű cég előtt arra, hogy legnagyobb riválisa, az Intel kárára újabb piacokat szerezzen. Az AMD a szerverekben használt chipek piacán ér el különösen jó eredményeket: részesedése az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 6 százalékponttal, 22 százalékra nőtt. A bejelentés az Intelt is érzékenyen érintette: a világelső chipgyártó részvényárfolyama, amely az év eleje óta több mint 20 százalékot esett, a bejelentés után további 5 százalékkal gyengült.

A Dell ugyanakkor közölte: az első üzleti negyedévben nettó nyeresége az egy évvel korábbihoz képest 18 százalékkal, 762 millió dollárra csökkent. Az árbevétel 6 százalékkal, 14,2 milliárd euróra nőtt. A profitcsökkenés oka az egyre agresszívabb árverseny. A társaság részvényárfolyama a bejelentések után 5 százalékkal emelkedett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

  • Megint hullámvölgyben a Dell

    Rapszodikusan teljesít az utóbbi negyedévekben a legnagyobb PC-gyártó. Ismét gyengébb számok várhatók.

  • Pálfordulás a Dellnél?

    Ezúttal is egy elemzőtől származik az értesülés: a vezető PC-gyártó fél éven belül feladja exkluzív Intel-pártiságát, és nyit az AMD felé.