ASVA: az internetszolgáltatók dolga a fájlcserélők leállítása

A Networkshop 2007 konferencián, az akadémiai és felsőoktatási informatikai rendszerek fejlesztőinek és üzemeltetőinek éves szakmai találkozóján tegnap este zárásként – talán az egész napi műszaki tartalomszolgáltatás okozta fáradalmak enyhítése céljából – pódiumra léphetett egy joggal foglalkozó előadó: Kálmán András, az ASVA vezetője. A nagyjából kéttucatnyi hallgatóság érdeklődve figyelte, hogy a tartalomtulajdonosokat, de elsősorban az amerikai filmipart képviselő szakember milyen nagy vehemenciával esik neki két legnagyobb ellenfelének: a fájlcserélőknek és az internetszolgáltatóknak.

Az előadó a fájlcserélőkre nem sok szót fecsérelt, annál inkább célpontba helyezte az általa a „digitális világ új urainak” nevezett internetszolgáltatókat. Kálmán – a Szabadalmi Hivatal (sic!) 2005-ös adataira hivatkozva – azt állította, hogy a magyar GDP 6,67 százalékát a közvetlen és a másodlagos szerzői jogok termelik meg. Az elemzés azt is kimutatta állítólag, hogy a tartalomiparban foglalkoztatottak aránya 7,5 százalék, nagyjából megegyezik a gépipar adatával, és messze meghaladja a mezőgazdaságban foglalkoztatottak arányát. Mindezek a számok azt hivatottak illusztrálni, hogy ez az iparág az egyik meghatározó szereplője hazánk gazdaságának, ezért illik kellő tisztelettel kezelni az általa felvetett problémákat a törvényhozóknak is, de a digitális világ urainak, az ISP-knek is. Előadásában kőkemény üzleti érdekekről beszélt: megemlítette, hogy ugyan a hollywoodi filmgyárak jól el vannak az Ázsiában termelt folyamatosan növekvő profitjukkal, de nálunk Magyarországon felgyorsíthatnánk az elkerülhetetlen paradigmaváltást: az új digitális média helyretételét. Ennek persze az az előfeltétele, hogy a tartalomszolgáltatók továbbra is megtalálják az elvárt profitjukat, és képesek maradjanak saját reprodukciós képességük megtartására.

A digitális médiának az a lényege Kálmán szerint, hogy kiszolgálja a tartalmat. Éppen ezért a szolgáltatóknak a jövőben jóval nagyobb felelősséget kell vállalniuk a szerzői jogok érvényesítésében, mert jelenleg a gazdasági érdekeik és a jogi szabályozás hiányosságai miatt nem lépnek fel az ingyenes tartalomcserélgetés ellen. A rájuk vonatkozó kötelmek messze nem érik el azt a szintet, mint például az időszaki kiadványokra vonatkozó hagyományos jogi felelősségi szabályok. Az ASVA igazgatója úgy véli: a műszaki feltételek megvannak ahhoz, hogy az ISP-k a – sávszélesség rohamos növekedése miatt egyre könnyebben elvégezhető – fájlcserének gátat vessenek.

Az előadás videofelvétele: klikk!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASVA

Azóta történt

Előzmények