Cseszd meg, Apple!


Lee Brimelow

Az Apple és az Adobe között zajló háború újabb fordulójához érkezett tegnap, amikor az Apple a nagy érdeklődéssel várt iPhone 4.0 operációs rendszer bemutatóján bejelentette, hogy megváltoztatják a korábbi fejlesztési licenceket, s csak azok dolgozhatnak az eszközre, akik elfogadják az új feltételeket. Ezek szerint csak azok tölthetik le az Apple fejlesztőcsomagját, akik elfogadják, hogy a programok kódját Objective-C, C vagy C++ nyelven kell megírni, csak közvetlenül ilyen kódról lehet létrehozni az iPhone-on futtatni kívánt szoftvereket. Szakértők szerint ebből az következik, hogy senki sem használhatja az Adobe Flash Professional CS5-ben megjelenő új funkciót, amellyel a Flash-alapú programokat iPhone-on futó programként is el lehet menteni. Emellett letiltották azon fejlesztőeszközöket is, amelyek C# és .NET programkódból készítenek iPhone-os szoftvereket.

Az Adobe hivatalos nyilatkozatában arra tért ki, hogy még vizsgálják az új feltételeket, de egyelőre folytatják az iPhone-ra szánt fejlesztéseket.

E lépés hatására elszakadt a cérna az Adobe egyik technológiai evangelistájánál, Lee Brimelow-nál, aki tegnap indulatos blogbejegyzés formájában adott hangot elégedetlenségének. A szöveg értelmetlen, csakis a zsarnoki hatalom egyeduralomra való törekvésének tartja a változtatást. Az Adobe-nak dolgozó szerző hangsúlyozza, hogy magánvéleményét hangoztatja, s ennek megfelelően keményen fogalmaz: „…szeretném világossá tenni, mi jár a fejemben ebben a pillanatban. Cseszd meg, Apple”, majd így zár: „A hozzászólási lehetőségeket letiltottam, mivel nem érdekelnek a Cupertinóból [az Apple székhelyéről] kommentelő spambotok”.

Azóta történt

Előzmények