Nagy dobás az Amazontól április elsejére

Mivel a cég március 31-én jelentette be legújabb szolgáltatását, még a tech sajtó nagy része is április elsejei tréfának gondolta – ahogy annak idején a szintén ezen a napon bejelentett Gmailt is.

Magam is így jártam, a reggeli szemle közben úgy véltem, ez a nap legszellemesebb átverése, de szerencsére egy olvasónk rákérdezett, így kiderült, hogy nem: az Amazon valóban egy igen nagy perspektívával rendelkező fejlesztést jelentett be kedden.

Az új termék egyrészt egy egyetlen funkcióval rendelkező, a háztartás különféle helyeire felhelyezhető nyomógomb (Dash Button), másrészt a gomb mögött álló szolgáltatás.

A lényeg: minden egyes nyomógomb dedikált, és egy, az áruházban kapható termékhez van kapcsolva, így ha a felhasználó megnyomja, akkor a mögötte lévő szoftveres támogatásnak köszönhetően a gombnyomás árurendelést jelent: elfogyott a tej? megnyomjuk a „tej” gombot, és az alkalmazás az előre beállított mennyiséget azonnal megrendeli az Amazontól.

A megoldás hallatlanul érdekes, hiszen új módot hoz be az online rendelések már régóta rendelkezésre álló közegébe. Akadnak már biztató kísérletek pl. a fogyó készleteket automatikusan feltöltő hűtőre, illetve a másik oldalon vannak teljesen egyszerű hozzáférések webshopokhoz, ahol listából rendel a felhasználó. Az Amazon technológiája azért figyelemre méltó, mivel egy speciális, ám igen könnyen kezelhető hardvereszközt iktatott be, melyet hozzá lehet rendelni a leggyakrabban szükséges árukhoz, a megrendelés pedig a lehető legegyszerűbb.

A cég oldaláról ehhez természetesen komoly fejlesztésre és előkészítő munkára volt szükség – de az utóbbi időkben egyértelművé vált, hogy az Amazon hatalmas erőforrásokat mozgósít innovatív megoldások kialakítására.

A Dash Buttont egyszerűen lehet felhelyezni, mint egy öntapadós fogast, rajta pedig grafika jelzi, hogy mely termékkel van összekötve. Használatához természetesen szükség van otthoni wifihálózatra, amelyik a gombokat és a vásárlást lebonyolító okostelefonos alkalmazást összeköti. A vásárlás így egyszerű: egy gombnyomás, és az előre beállított mennyiség hamarosan megérkezik. De épp az egyszerűség rejt kockázatokat, ezért az applikációba biztonsági funkciókat is beleépítettek: egyrészt fél órán belül bármelyik ilyen rendelés lemondható, másrészt ha netán egy buliban egy vicces kedvű vendég hússzor megnyom egy adott gombot, akkor azt a rendszer továbbra is csak egy megrendelésnek tekinti.

A már előre megfogalmazott kritikákra – pl. hogy akkor a háztartás tele lesz ilyen gombokkal? – az Amazon képviselője azt mondta, hogy egyrészt ez csak az első lépés, fejlesztik még a módszert, másrészt utalt arra, hogy az általuk ajánlott metódus nem az összes szükséges termékre van kitalálva, hanem a leggyakrabban használtakra, és így helye lesz a többi technológia mellett. Ráadásul mindez kiegészülhet azokkal a törekvésekkel, hogy egyes gyártók – pl. mosógép- vagy nyomtatógyártók – már készülnek olyan megoldásokkal, amikor a gép egy hasonló rendszerben automatikusan rendeli meg a mosóport, öblítőt vagy a festékpatront.

A szolgáltatáshoz jelenleg az Amazon Prime előfizetői férhetnek hozzá meghívásos alapon.

Azóta történt

Előzmények