Alakul a dolgok internete

Néhány éve hallani vizionálásra hajlamos szakemberek elképzeléseiről a dolgok internetéről (Internet of Things), azaz arról, hogy a legkülönfélébb berendezések, használati eszközök kommunikálni fognak egymással. Egyesek szerint néhány éven belül több gépezet fog információkat cserélni a világhálón keresztül, mint ahány ember használja azt. Bár ez a vélekedés talán kissé nagy ugrást feltételez a jelenlegi helyzethez képest, az tény, hogy az egyre elterjedtebb vezeték nélküli (például Wi-Fi-n alapuló) rendszerek össze tudják kötni a komputereket, a háztartási elektronikai berendezéseket, a járműveket, vagy bármit. A folyamat már el is indult, sőt egyre gyorsul. A San Franciscó-i FocalPoint Group piackutató előrejelzése szerint 2008-ra az m2m kommunikáció 180 milliárd dollár bevételt hozhat a hardver- és szoftvercégeknek, valamint a szolgáltatóknak, ami nem kis ugrás a jelenlegi 34 millióról – tudósít a Business Week.

A beszélgető dolgoknak valahogyan el kell juttatni mondanivalójukat az internetig – ez az, amiben fantáziát láthatnak a mobiltávközlési ipar cégei. A Nokia és a Sony Ericsson már ki is fejlesztett egy olyan pici rádió-adóvevőt – ára mindössze 30 dollár, ami a hasonló eszközök néhány évvel ezelőtti költségének fele –, amelyet az autóktól a szívműködést felügyelő eszközökig bármibe be lehet építeni. Segítségükkel a gépek jelentéseket küldhetnek pillanatnyi állapotukról vagy mérési adataikról. Az ilyen apróságoknak köszönhetően a piac korán kelő szereplői, a Sprint PCS Group és a Singapore Telecommunications – a FocalPoint becslése szerint – az idén 2,5, 2008-ban pedig már tízmilliárd dollárt kereshetnek m2m-adatok továbbításával.

A példák még tovább sorolhatók. A francia Orange M2M Connect néven indított akciót nemrégiben, amelyben alacsonyabb adattovábbítási díjakat és kedvezményes árú szoftvereket kínál az európai vállalatoknak machine-to-machnie projektjeik elindításához. Philippe Bernard, az Orange üzleti megoldásokért felelős elnökhelyettese szerint az m2m-alkalmazások három év múlva cége adatátviteli kapacitásának húsz százalékát fogják lekötni. A Nestlé jégkrém-automatákat látott el rádióadókkal Franciaországban és Angliában, amelyeken át a gépek naponta jelzik, hogyan állnak áruval. A kanadai Bombardier gépipari cég vasúti kocsikba szerelt komputereket és adókat, amelyek dolga figyelmeztetni a központot az aktuális megelőző szerviz elvégzésére. A lehetséges alkalmazások köre azután jóval meghaladja a már kipróbált változatokat. Az egyik legkézenfekvőbb interaktív rendszerben a berendezések, az épületek sms-ben figyelmeztethetik tulajdonosukat, bérlőjüket, ha bekapcsolva felejtette őket vagy égve hagyta a villanyt, mire válaszul a felhasználó mobiltelefonjáról kikapcsolhatja az ott felejtett gépet vagy leolthatja a lámpákat. A bonyolultabb megoldásokban összehangolhatják az erőforrás-tervezési rendszereket és a mozgásban lévő, helyzetükről, állapotukról jelentéseket küldő termékeket, még hatékonyabbá téve a vállalati logisztikai rendszereket.

(*) A különbözőfajta kommunikációs rendszerek bonyolult, összefüggő rendszere jöhet létre az m2m-megoldásokban. Például egy teherautó rakományának darabjai fedélzeti rádión értesíthetik a vezetőt, ha valamelyikük rögzítése meglazul, Wi-Fi kapcsolatban tehetik meg ugyanezt a jármű és a behajózását irányító központ komputere között, ha például a gépkocsi éppen egy kompba tart, és mobiltelefonon át jelezhetik a velük kapcsolatos problémákat a szállítmányozó cég központjának.

Azóta történt