Felismered, hogy melyik arc valódi, és melyiket készítette gép?

Önmagában egyszerűen jó játék, szórakoztató teszt. Ám a háttérben igen sötét ködök gomolyognak, és erre a kutatók is felhívják a figyelmet.

Habár maga a konkrét technológia már egyáltalán nem számít újnak, igencsak méltánylandó, hogy a mesterséges intelligenciával foglalkozó fejlesztők népszerű formában is meg akarják mutatni egy szeletét annak, hogy az AI jelenleg hol tart, mire képes.

A világsajtót bejáró hír alapja Phillip Wang, az Uber egyik fejlesztőjének egy Facebook-posztja, melyben egy olyan oldalra hívta fel a figyelmet, ahol a felhasználók olyan arcokat láthatnak, melyek a valóságban nem léteznek, szoftver készítette őket.

E kezdeményezés előzménye és alapja egy másik oldal, ahol a látogatók kvízformában tesztelhetik le, hogy képesek-e a valódi és a szoftver által generált fotókat megkülönböztetni. Ezen az oldalon két képet láthat a látogató: egy valódi, fényképezőgéppel vagy egyéb kamerával készült, valódi személyt ábrázoló fotót, illetve egy olyat, melyet az AI-rendszer hozott létre. El kell dönteni, hogy melyik igazi, melyik generált.

AI
[+]

A technológia bázisa az Nvidia kutatói által kifejlesztett StyleGAN algoritmus, melynek lényege, hogy a rendelkezésre álló fényképes adatbázisból a szoftver új, a valóságban nem létező látványokat hoz létre. Ez láthatóan bármilyen látványtémára alkalmazható, bármiből tud új képtartalmat létrehozni: autókból, bútorokból, macskákból.

A könnyednek tűnő bemutatási mód azonban igen fontos dologra mutat rá: egy ilyen AI már képes olyan fotókat alkotni, melyet az átlagember – de adott kontextusban a szakember is – valódinak láthat.

A módszer nem tökéletes – még. A digitális világban jártas ember gyorsan rájöhet szabályszerűségekre és hiányosságokra, melyek alapján jó eséllyel szűri ki a szoftver által gyártott képeket (ehhez egyébként, igen tisztességesen, útmutatót is adnak). Ugyanakkor a kezdeményezés értéke, hogy rámutat: egyre könnyebb lesz elmosni a való világ és a virtuális világ közötti határokat, ha a technológia tovább fejlődik – és miért ne történne így? –, még bizonytalanabbul mozoghatunk a netes tartalmak között.

Mindenesetre a kezdeményezés két létrehozója, Jevin West és Carl Bergstrom, a Washingtoni Egyetem oktatói minden dicséretet megérdemelnek az ötletért, melyet az úgynevezett „Calling Bullshit” projekt keretében valósítottak meg: e projekt valójában egy felvilágosító kampány, hogy segítse a felhasználókat a hamis digitális információk kiszűrésében. Ezért fontos a fent említett útmutató: a cél az, hogy az emberek a manipulációkat könnyebben észrevegyék – bár azt ők is írják, hogy mindezt csak a technológia jelenlegi szintjén lehet megtenni, könnyen lehet, hogy ez hamarosan sokkal nehezebbé válik. A kutatók úgy vélik, rövidesen eljön az idő, amikor a hardveres és szoftveres fejlesztések olyan szintre jutnak, hogy lehetetlen lesz a valódi és a manipulált tartalmak közötti különbségtétel.

Előzmények