Agyserkentő szoftverek a brit piacon

Hirdetés

A brit Oxford Egyetem egyik spin-off cége, az agyműködés-fejlesztő szoftvereket előállító MindWeavers 558 000 angol font befektetéssel zárta a legutóbbi finanszírozási ciklust. További egymillió font összegyűjtése után a vállalat a PLUS Markets elektronikus tőzsdére is bekerülhet. A neves brit agykutató, Susan Greenfield cégének, a BrainBoostnak a közelmúltbeli felvásárlásával a MindWeavers új részpiacokra készül kivetni hálóját: az olvasási nehézséggel küzdő gyermekek mellett idén ősztől a társadalom időskori szellemi diszfunkcióknak kitett része is a célcsoportok közé kerül – adta hírül az InfoPark Zrt. innovációs hírlevele az Oxford Innovation nyomán.

A David Moore neurotudományi kutató által alapított MindWeavers olyan szoftvereket fejleszt, melyek játékos feladatok segítségével képesek növelni az agy egyes területeinek teljesítőképességét, kiaknázva neurális hálózataink képlékenységét. A kereskedelmi forgalomban kapható Phonomena például a hangok feldolgozásáért felelős idegpályákat erősíti, melyek gyermekkorban jelentős szerepet játszanak a nyelvi készségek fejlődésében. A gyenge olvasási teljesítményt nyújtó gyermekek számára kifejlesztett szoftver négyheti használata egy „fonológiai tudatosságot” értékelő teszt szerint az olvasás- és íráskészséget, illetve a helyesírást olyan mértékben fejleszti, amilyet hagyományos úton 2,4 év alatt lehetne elérni.

A cég szeptemberben vezeti be a brit piacra a MindFit szoftvert, mely egy sor, az időskorban veszélyeztetett mentális funkció szinten tartását szolgálja. Az „elmeedző” programot eredetileg a CogniFit cég fejlesztette és a MindWeaversnek adta át a kizárólagos terjesztés jogát. A két cég közösen dolgozik egy hasonló alkalmazás klinikai tesztelésén MindWorks néven. Ez azonban elődjével ellentétben nem pusztán az egészségéért aggódó „baby boomer” generációt célozza, hanem azokat, akiknél enyhe kognitív zavart (mild cognitive impairment, MCI) vagy Alzheimer-kórt diagnosztizáltak.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények