Adatokat loptak a Second Life szerveréről

A Second Life egy biztonsági hibája miatt a felhasználók valódi személyazonosságára utaló adatok kerültek ki a játék szerveréről.

A hihetetlen sebességgel növekvő online fantasyjátéknak már több százezer regisztrált játékosa van. Az oldalt működtető San Franciscó-i Linden Lab vállalat levelet küldött 650 000 felhasználójának a hétvégén, hogy a felhasználók adatbázisát megtámadták, így a személyes adatok – nevek, címek, jelszavak, még hitelkártyák adatai is – kikerültek rendszerükből. A játék honlapján található jelentés szerint: nyilvánosságra kerülhettek „a nem titkosított nevek és címek, a titkosított jelszavak és fizetési információk”, míg a nem titkosított hitelkártyainformációk nem sérültek, mert egy elkülönített adatbázisban tárolták őket. Minden felhasználót arra kértek, hogy válasszon új jelszót. A cég intézkedéseiről a játék honlapján és a vállalat blogjából lehet további értesülésekhez jutni.

A játék működtetőinek jelentése szerint mintegy 286 000 ezer felhasználó lépett be az oldalra az elmúlt hatvan nap alatt. A biztonsági rést szeptember 6-án fedezték fel, s Cory Ondrejka, a Linden Lab technológiai vezetője azt írta pénteki körlevelében, hogy amint észlelték a hibát, azonnal megtették a szükséges intézkedéseket. Emellett vizsgálatot indítottak, mely szerint a behatoló a Second Life szerverének egy kereskedelmi programján keresztül jutott az adatokhoz. A támadás természetéből adódóan a vállalat nem tudja megmondani, hogy pontosan kik is azok, akiknek az adatai kikerültek a rendszerből.

Az időnként már nagy vihart kavart játékban a résztvevők gyakorlatilag bármilyen formát, karaktert választhatnak, hogy a többiekkel interakciókat kezdeményezhessenek. A saját pénzt használó „második élet”-ben nagyszabású pénzügyi műveletek végrehajtására is lehetőség van, s az itt szerzett „vagyont” sokan a való életben valódi dollárrá is át tudták már konvertálni. A játék óriási sikerét mutatja az is, hogy szinte minden mértékadó nagyvállalat beszállt ebbe az üzletbe.

Azóta történt