A teljes következő évi 7 nm-es igény idei leadását javasolja a TSMC

A TSMC egyre nehezebben tudja kielégíteni a 7 nm-es gyártástechnológiáira vonatkozó igényeket. A várható szállítási idő már most háromszorosára nőtt a megszokottnak, a tajvani bérgyártó pedig jelenleg azt javasolja a partnereinek, hogy már idén adják le a teljes következő évi igényüket a 7 nm-es gyártókapacitásra vonatkozóan.

Ez igazából nem túl nagy probléma azon cégek számára, amelyek már aktívan gyártanak a TSMC 7 nm-es gyártósorain, hiszen tisztában vannak azzal, hogy mennyire jó a kihozatal a saját fejlesztésű lapkáik esetében, így relatíve pontosan ki tudják számolni, hogy a következő évre vonatkozó terveik eléréséhez mennyivel több gyártókapacitásra van szükségük.

Az új megrendelők számára azonban nem túl kedvező a TSMC ajánlása, hiszen ha nem élnek ezzel a lehetőséggel, akkor azt kockáztatják, hogy a szükségesnél sokkal kevesebb gyártósorhoz jutnak a következő évben, viszont a 7 nm-es node-ra vonatkozóan, kellő gyártási tapasztalat híján azt sem tudják pontosan meghatározni, hogy a terveikhez mekkora gyártókapacitásra van szükség. Amennyiben a kelleténél többet rendelnek, akkor a felhalmozódó raktárkészlet fog gondot okozni, míg túl kevés gyártókapacitás mellett ellátási gondokkal kell számolni, miközben nincs reális lehetőség a gyártási mennyiség gyors növelésére. Mindkettő elég nagy gondnak számít, és a TSMC ezzel a lépéssel nagyon megnehezíti az új megrendelők dolgát.

Persze bizonyos szempontból a tajvani bérgyártó helyzete is megérhető, túl nagy a versengés a 7 nm-es gyártókapacitásra, és a megszokott ellátási modell mellett egyszerűen nem tudnák optimálisan kiszolgálni a partnereiket.

A konkurens Samsung egyébként sokat nyerhet a kialakult szituáción. Ugyan a dél-koreai bérgyártónak jóval kevesebb tapasztalata van, illetve a nagyobb méretű lapkák gyártásában sem annyira jártasak, de nem is olyan nagy a verseny saját 7 nm-es gyártókapacitásukon, és a TSMC új ajánlása mellett egyre inkább megéri alternatív kockázatot vállalni, így áttérni a Samsung hasonló karakterisztikájú node-jaira.