A Telekom is vásárolni akart a Hacking Teamtől

Négyszáz gigabájtnyi anyagot szereztek meg a Hacking Team szervereire történő behatolás során a támadók, ezzel az állami hatóságok által közkedvelt, kiberfegyvereket értékesítő csapatról és ügyfeleikről is rengeteg információ derült ki.

Többek között például az is, hogy a Magyar Telekom 2013. december 4-én kétszer is megpróbált kapcsolatba lépni a csoporttal – tudta meg az Index.

Kedves kapcsolattartó, Sz. M. vagyok, a Magyar Telekom Nyrt.-től. Vásárolnánk termékeket a cégüktől. Ha lehetséges, kérem tájékoztassanak a megrendelési és szállítási procedúráról. Kérjük, tájékoztassanak a fizetési feltételekről is. Nagyra értékelnénk a gyors választ.”

A Hacking Team végül nem adott el semmit a Telekomnak, mivel kizárólag titkosszolgálatoknak és azokkal kapcsolatban álló cégeknek értékesítenek. Az Index megkereste a Magyar Telekomot, ahol így reagáltak: „az internetbiztonság, a hálózatok biztonsága, és általában ügyféladatok védelmének kérdése a legégetőbb és valamennyi piaci szereplő számára legnagyobb kihívást jelentő kérdések egyike ma világszerte. A Magyar Telekom prioritásként kezeli az ügyfelek adatainak biztonságát, így a hálózata védelmét. Ezen tevékenysége részeként monitorozza a piacot és azon cégeket, amelyek az ügyféladatokhoz való bármilyen szintű hozzáférést elősegíthetnek. Minden ilyen  szoftvernek, megoldásnak az ismerete hozzásegíti a szolgáltatókat, így a Magyar Telekomot is, hogy hálózatának védelme a legkorszerűbb, legmagasabb szintű legyen.”

A szoftvereket a szolgáltató nem támadásra szerette volna felhasználni, csak meg akarták ismerni a működésüket, hogy védekezhessenek ellene. Arra a kérdésre, hogy vásárolnak-e más kiberfegyvereket is hasonló célból, azt közölték a lappal, hogy igen, de ennél többet nem kívántak a témában elmondani.

Azóta történt

Előzmények