A szerkezetátalakításra koncentrált az econet

Hirdetés

A szerkezetátalakításra helyezte a hangsúlyt az elmúlt fél évben az econet.hu Rt. annak érdekében, hogy a cég hatékonyan használhassa fel az idei két óriási tőkeemelésből befolyt pénzt. A feltőkésítés – melynek során az alaptőke 680 millió forintról 2,8 milliárd forint fölé emelkedett – hatásai egyelőre nem érhetők tetten a féléves gyorsjelentésben; a befolyt pénz egy részét ugyan akvizíciókra (Externet Kft., Sziget.hu Kft.) már elköltötte a társaság, ám a megvásárolt cégeket egyelőre nem konszolidálták. Az akvizíciós terveket kiszolgálni képes szerkezet kialakításával a tervek szerint az év végére végez a társaság.

A cég a hagyományos tevékenységei (portálépítés és tartalomértékesítés) esetében a tavalyinál lényegesen jobban teljesített. Forgalma ugyan mindössze 5 százalékkal – 130 millió forintra – emelkedett, ám a bevételre jóval alacsonyabb költségek mellett tett szert a társaság. Az anyag jellegű ráfordítások 40, a személyi jellegűek 60 százalékkal csökkentek, így az üzemei veszteség az egy évvel korábbi 61 millióról 14 millió forintra csökkent.

A cég adózott eredményét azonban ezúttal is csak rendkívüli bevételek fordították a pozitív tartományba, idén egy tavalyi econetes akvizícióból fennmaradó 24,5 millió forintról mondott le egy kedves eladó. Az ősz folyamán további – elsősorban tartalomipari és internetes médiapiaci – akvizíciókat tervez a társaság, emellett azonban fontos lépések várhatóak az elektronikus számlabemutatási rendszer (EBPP) hazai megvalósításával kapcsolatban is.

Azóta történt

Előzmények