A Sharp fejleszti első Symbian OS alapú okostelefonját

Masafumi Matsumoto, a Sharp Communication Systems elnöke cége terveiről nyilatkozva felfedte, hogy a Sharp hamarosan bemutatja első Symbian OS alapú smartphone-ját. Ez nem jelenti azt, hogy a Sharp kizárólag Symbian operációs rendszerrel ellátott telefonokat fog kiadni, a platformra épülő készülékek arányát inkább fokozatosan kívánják növelni a csúcskategóriában.

A bejelentés meglepetésként hat, mivel a Sharp jelenleg nem szerepel az érvényes Symbian OS-licenccel rendelkezők listáján. A cég telefonjain ma az Itron nevű, saját fejlesztésű operációs rendszer fut. A készülékek 70 %-át Japánban értékesítik, ám a Sharp a külföldi eladások arányát 50 %-ra kívánja emelni, és reményei szerint ebben a Symbian OS lehet a kulcstényező. A cég első Symbian-telefonja várhatóan a jövő évben fog megjelenni.

Masafumi Matsumoto a Sharp azon törekvéséről is beszélt, hogy mindig egy "fél lépéssel" versenytársaik előtt kívánnak járni, vagyis új képességekkel ellátott készülékeiket igyekeznek azoknál hamarabb piacra dobni. Ennek ellenére túlságosan előre sem akarnak szaladni, mivel a (szélessávú) drótnélküli technológiák elterjedtsége még nem elégséges ehhez. Példaként a fényképezőgéppel ellátott mobiltelefonokat hozta fel, amelyek mindennapos használatához először el kellett érni egy bizonyos átviteli sebességet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sharp

Előzmények