A Microsoft elbukta a közbeszerzést?

Heide Rühle
Heide Rühle

Az Európai Parlament egyik képviselője állásfoglalást kért azzal kapcsolatban, hogy a Microsoftot nem kellene-e kizárni az uniós közbeszerzésekből. Amint a Zöldek/Európai Szabad Szövetség frakciójában ülő Heide Rühle a múlt héten felvetette: az amerikai szoftvervállalat ellen lefolytatott európai vizsgálat, illetve az azt lezáró elmarasztaló határozat és rekordösszegű bírság a hatályos szabályozás szerint ezt is maga után kellene, hogy vonja.

„2004 márciusában a Bizottság úgy határozott, hogy a Microsoft – azzal, hogy visszaélt szoftverpiaci erőfölényével – súlyosan megsértette az EU versenyügyi szabályait, és jelentős kárt okozott mind a versenytársainak, mind a felhasználóknak. 2007. szeptember 17-én az Elsőfokú Bíróság elutasította a Microsoft fellebbezését. A Microsoft nem nyújtott be fellebbezést e határozat ellen, ami ezért jogerősnek tekintendő” – foglalja össze az előzményeket kérdésében Rühle, hozzátéve, hogy a szoftvercég az ítéletet követően éveken át elmulasztotta teljesíteni előírt kötelezettségeit, amiért további bírságot szabtak ki rá.

A képviselő asszony úgy véli, hogy mindezek miatt a Microsoftra érvényes az uniós költségvetési rendelet 93. cikkének b és c pontja, amely kimondja: „A pályázókat vagy az ajánlattevőket ki kell zárni a közbeszerzési eljárásban való részvételből, amennyiben b) jogerősen olyan jogalapon elítélték őket, amely a szakmai hitelüket megkérdőjelezi; c) súlyos szakmai kötelességszegést követtek el, amit az ajánlatkérő bármely eszközzel bizonyíthat.”

Rühle ezért útmutatást kér azzal kapcsolatban, hogy a redmondiakra vonatkoztatható-e a rendelet idézett pontja „Ha igen, úgy kell-e tekintenünk, hogy a Microsoft nem teljesíti a közbeszerzési eljárásokban való részvétel feltételeit?” – írja Alain Lipietz francia képviselővel együtt jegyzett kérdésében, amelyre válasz egyelőre nem érkezett.

Azóta történt

Előzmények