A Microsoft az első, aki ISO szabvány szerint működteti a felhőt

Néhány órával ezelőtt a Microsoft hivatalos blogján jelentette be, hogy megfelelnek az ISO/IEC 27018-as szabványnak, amellyel elsőként tesznek eleget a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet által előírt kritériumoknak.

Ez elsőre egy technikai lépésnek tűnhet, de sokkal inkább piaci szerepe van a vállalat szempontjából. Az üzleti előfizetők ugyanis nem engedhetik meg maguknak, hogy ismeretlen módon tárolják adataikat.

Az ISO 27018 kiterjed arra, hogy egységes sztenderdek alapján, mely információkhoz férhet hozzá a szolgáltató, hogy mi történhet az adatokkal, ezek mozgása, tárolása, törlése és minden módosítás átlátható, transzparens a felhasználó számára. A szabvány meghatározza a biztonsági óvintézkedéseket, melyekkel védeni kell az adatokat, illetve azt is, hogy nem használhatók fel reklámozási célra.

Azok a cégek, melyek rendelkeznek ezzel a minősítéssel, minden esetben értesítik az adat tulajdonosát, ha például a kormány kikéri az információkat.

A blogon a Microsoft örömét fejezi ki a minősítés megszerzésével kapcsolatban, és remélik, hogy ezáltal egyre több üzleti ügyfelet szerezhetnek maguknak. A minősítést a Brit Szabványügyi Intézet (BSI) végezte el.

Az ISO 27018-as szabvány pontos részleteit ezen a linken lehet elolvasni.

Azóta történt

Előzmények

  • Szép a matek, de ma még kicsit bűzlik

    Az Azure és Office365 előfizetéseket (szinte) ingyen adja a Microsoft nagyvállalati partnereinek, hátha ráharapnak. Így azért mást jelentenek a számok.