A korszerű telefonhálózat túléli a nagy eseményt

"Biztonsági intézkedéseket léptettünk életbe a kapcsolóközpontoknál és négyszeresére növeltük átviteli kapacitásunkat Athén környékén, ami minden bizonnyal jóval több a szükségesnél" – számolt be az olimpiával kapcsolatos távközlési előkészületekről a Financial Timesnak Nikolaosz Papadakisz, annak a konzorciumnak a vezetője, amely a rendezvény telefon- és internetszolgáltatásaiért felel. A cégcsoportba Görögország nemzeti távközlési vállalata, az OTE, annak mobilleánya, a CosmOTE, és internetszolgáltatója, az OTEnet tartozik. Felelősségük kiterjed az olimpiai játékok informatikai hálózatainak támogatására, továbbá a világszerte négymilliárd embert érdeklő rádió- és tévéközvetítések továbbítására. Emellett feladatuk a versenyekre várt összesen hatmillió néző és több tízezer sportoló, sportvezető és újságíró kiszolgálása.

"Az olimpia távközlési hátterének kialakítása olyan problémát jelentett, mintha újra akartuk volna építeni egy görög kisváros teljes infrastruktúráját" – jellemzi a beruházás méretét Papadakisz. Több mint ezer kilométer optikai kábelt fektettek le, amelyek összekötik a hatvan sport- és médiahelyszínt Athén körül. 3000 ADSL-vonalat telepítettek és létrehoztak egy VPN (virtuális privát hálózat) rendszert is. 1700 embert, az OTE-csoport állományának tíz százalékát állították rá az olimpiai projektre, akik napi 24 órában vannak szolgálatban.

Az OTE, Délkelet-Európa legnagyobb szolgáltatója abban bízik, hogy a rendezvény meghozza számára a nemzetközi ismertséget. Ennek érdekében szponzorként 58,6 millió eurót fordítanak az olimpia támogatására, ebből 29,3 millió készpénz, a többi természetbeni szolgáltatás. A CosmOTE bevezette a japán DoCoMo i-mode értéknövelt szolgáltatási platformját, amelynek ügyfelei képeket, sporthíreket, csengőhangokat stb. tölthetnek le zsebijükre. A rendszert új felhasználói ingyenesen kínálják mind előfizetéses, mind előre fizetéses megoldással, ami több hét díjmentes adat- és tartalomszolgáltatást tartalmaz az olimpiához kapcsolódva. A cég emellett előrehozta harmadik generációs (3G) UMTS-rendszerének bevezetését, amelyen az Antenna görög tévétársasággal együttműködve hír- és zenei videoklipeket is továbbít.

Az OTEnet a massachusetts-i Akamaianddel együtt felel a rendezvény szervezőbizottsága, az Athoc hivatalos weboldala működtetéséért. A rendszer technikai megbízhatósága és behatolás elleni védelme érdekében együttműködésre léptek a Telcordia specialista céggel. "A sydneyi játékokon minden átviteli úthoz egy tartalékot építettek, mi két alternatív lehetőséget alakítottunk ki a hálózat minden egyes részéhez kapcsolódóan" – mondja Papadakisz.

Bár a beruházások igen sokba kerültek, a rendszerek és a szolgáltatások 80 százaléka az olimpia után is használatban marad. "A korábban tervezettnél négy évvel hamarabb hoztunk létre egy abszolút korszerű rendszert, hogy a lehető legjobb kiszolgálást nyújtsuk a versenyek nézőinek és résztvevőinek" – összegzi a fejlesztések hosszabb és rövidebb távú előnyeit az olimpia távközlési infrastruktúrájának működéséért felelős vezető.

(*) Háromszázezer görög ünnepelte július 4-én az ország válogatottjának győzelmét a foci Eb-n, a tömeg nem fért be Athén régi stadionjába, ahol az első modern olimpia versenyszámait rendezték. Ahogy a sikertől megrészegült emberek magukról megfeledkezve hívták ismerőseiket, illetve sms-eztek barátaikkal, a mobiltelefon-hálózatok terhelése minden addig tapasztalt mértéket átlépett. A rendszer állta a sarat, ami jó jel az olimpia várhatóan hasonlóan erős telefonforgalma előtt.

Azóta történt

Előzmények