A kéretlen piszkos tizenkettő

A Sophos anti-spam és antivírus termékeket gyártó cég nemrég közzétette felmérési eredményeit, amelyek lerántják a leplet a tizenkét legnagyobb spamküldő országról. A 2004. február közepén végzett mérések során két napon keresztül figyelték a szakemberek a beérkező kéretlen leveleket (spam), és csoportosították azokat a feladóként megjelölt országok szerint.

Íme a piszkos tizenkettő:

Egyesült Államok

56,74%

Kanada

6,80%

Kína

6,24%

Dél-Korea

5,77%

Hollandia

2,13%

Brazília

2,00%

Németország

1,83%

Franciaország

1,50%

Egyesült Királyság

1,31%

Ausztrália

1,21%

Mexikó

1,19%

Spanyolország

1,05%

Többi ország együttesen

12,23%

Graham Cluley, a Sophos szakértője szerint az Egyesült Államok közel 60%-os eredménye mellett az európai országok termése sem törpül el, amiből látszik, hogy a probléma az egész világot érinti, és egy esetleges törvényi szabályozás az Egyesült Királyságban nem lesz hatással az Észak-Amerikából és Kínából érkező spamekre. A felmérés során az is kiderült, hogy noha az Egyesült Államokban lévő számítógépekről jut el a legtöbb spam a felhasználókhoz, a legtöbb esetben maguk a számítógépek tulajdonosai sem tudnak arról, hogy éppen spameket küldözgetnek.

A Sophos szakértői gyanítják, hogy Oroszország ténylegesen sokkal előkelőbb helyet foglal el ezen a listán a jelenlegi 28-diknál, ugyanis nagy valószínűséggel orosz hackerek által feltört amerikai számítógépek (különböző trójai programok vagy férgek révén) árasztják el spamekkel a gyanútlan felhasználókat. A becslések szerint a fertőzött számítógépek akár az összes spam 30%-áért is felelősek lehetnek.

A spamek elleni együttes fellépésről szól többek közt a Microsoft, a Yahoo és az AOL próbálkozása is a DomainKeys, Caller ID és más technológiák kipróbálásával.

Szabó Áron (BME IK ITSec Csoport - IHM együttműködés)

Azóta történt

Előzmények