A Google új szolgáltatása zseniknek és feltalálóknak

A Google a kreatív embereket kívánja segíteni egy új keresővel, amely (egyelőre) az Egyesült Államokban bejegyzett szabadalmak adatbázisában tallóz. A béta verziójú Google Patent Search több mint hétmillió levédett ötlet leírását, bejegyzési számát, fejlesztőjét vagy ötletgazdáját és a bejegyzés dátumát adja meg a különböző kulcsszavakra feldobott találatok esetében. A szabadalmi leírások és ábrák nagyítható változatban érhetőek el.
Mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió szabadalmi szövetségeinek volt már hasonló szolgáltatása, ám roppant nehézkes volt ezekben tájékozódni, s a Google mérnökei most felhasználóbaráttá alakították a keresési módszert. A fejlesztőket tömörítő szövetségek örömmel fogadták a kezdeményezést, mert a későbbi szabadalmi viták elkerülése a végetthihetetlen sebességgel változó gazdasági körülmények között nagy szükség van egy ilyen jól használható adatbázisra.


A jelenlegi adatbázis kissé még el van maradva a legfrissebb szabadalmak terén, az elmúlt néhány hónapban levédett ötletek még nem szerepelnek, de a Google képviselői úgy nyilatkoztak, hogy épp az a legfontosabb jövőbeni céljuk, hogy a legfrissebb információk is azonnal megjelenjenek a találati oldalakon. Emellett nemsokára más nyelveken is meg kívánnak jelenni, s a világ más szabadalmi szövetségeinek adatbázisait is be akarják vonni a projektbe.

Azóta történt