A Gates Alapítvány a romániai könyvtárakat segíti

A Bill Gates Alapítvány (teljes nevén: Bill and Melinda Gates Foundation) azt tervezi, hogy Románia összes közkönyvtárát felszereli internetkapcsolattal ellátott számítógépekkel, melyeket minden romániai lakos ingyenesen használhat majd – jelentette be Bukarestben a romániai Kulturális Minisztérium.

„Három alkalommal folytattunk tárgyalásokat az alapítvány képviselőivel, s benyújtottuk nekik a könyvtári számítógépes hálózat terveit, hogy elvégezhessék a megvalósíthatósági tanulmányt” – nyilatkozta a minisztérium szóvivője az AFP-nek. Liviu Dediu, a Galaţi megyei könyvtár igazgatóhelyettese a félreértések elkerülése végett hozzátette, hogy az alapítvány gépekkel, szoftverekkel és a hálózat kiépítésével segíti a romániai könyvtárakat, nem könyveket akarnak digitalizálni.

A tervezett projekt része az alapítvány Global Libraries elnevezésű kezdeményezésének, mely végeredményben egy olyan világméretű könyvtári informatikai hálózat megteremtését célozza, amely a felhasználóknak ingyenesen kínál számítógép- és internethasználatot. Eddigi tevékenységük során hasonló programokat indítottak már Chilében, Litvániában, Lettországban és Mexikóban.

Az AFP tudósítója mindehhez még hozzátette: ez a tervezet nincs kapcsolatban a Microsoft és a Google digitalizálási versenyfutásával.

Azóta történt

Előzmények