Tartotta a határidőt a Microsoft

A Microsoft tegnap határidőre benyújtotta az Európai Bizottsághoz (EB) a Windowszal együttműködő szerver-operációsrendszerek fejlesztését lehetővé tévő dokumentáció kiegészítését. Amint arról beszámoltunk, Brüsszel a múlt héten fejezte be a júliusban leadott iratanyag tanulmányozását, és mivel azt továbbra sem tartotta kielégítőnek, újabb bírságot helyezett kilátásba, ha a szoftvercég e hét csütörtökig nem pótolja a hiányosságokat.

Akkor Jonathan Todd, a versenyügyi biztos szóvivője kendőzetlenül úgy fogalmazott, hogy „amit eddig átadtak, semmit sem ér.” Most azonban békülékenyebb hangot ütött meg, amikor közölte, hogy a Microsoft irathalmaza megérett a tesztelésre. Miközben az EB és a kinevezett biztos elemzi az anyagot, a licenc megvásárlása iránt érdeklődő vállalatokat is bevonják majd az információk tanulmányozásába – tette hozzá.

Jól ismert, hogy az európai hatóság még 2004 márciusában 497 millió eurós bírság megfizetésére és arra kötelezte a Microsoftot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver-operációsrendszerek fejlesztését, és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. Mivel a szoftvercégnek nem sikerült elérnie a döntés felfüggesztését, nem bújhatott ki a szankciók teljesítése alól.

És bár lebutított Windows rövid idő múlva megjelent a piacon, a cég – noha hajlandó volt kompromisszumokra – továbbra sem tett maradéktalanul eleget a Windows operációs rendszer kommunikációs protokolljainak licencelésére vonatkozó diktátumoknak: a felajánlott dokumentáció – az EB szakértőinek értékelése szerint – mindvégig pontatlan, hiányos és ezért gyakorlatilag használhatatlan maradt.

A mulasztás miatt júliusban újabb, 280,5 millió eurós bírságot szabtak ki a Microsoftra, és azóta is további, júliusig visszamenőleges hatállyal érvényesíthető, napi akár 3 millió euróig terjedő büntetéssel fenyegetik a céget a pótlások elmaradása miatt. Todd szerint a kibővített dokumentáció értékelése hónapokat vehet igénybe. Ha történetesen ezúttal az EB elfogadja is az anyagot, a Microsoft kálvária akkor sem ér véget, mert a következő vizsgálandó kérdés az lesz, hogy a szoftvercég nem kér-e túlzottan magas árat a technikai információkért.

Azóta történt

Előzmények