A felhasználót már nem érdekli a szakmai hókuszpókusz

Lehet-e laikusoknak érthetően elmagyarázni elvontnak és szakmainak tűnő problémákat? Az it-biztonsággal foglalkozó Noreg Kft. május 23-i konferenciáján legalábbis kísérletet tett erre.

Hirdetés

"No most végre itt egy cég, a Noreg, amely a mi nyelvünkön akar beszélni velünk, vagyis azt szeretné, ha értenénk is, amit mond" - kezdte előadását Réz András esztéta, aki magát mint a konferenciára meghívott usert, a tudók tudásából kirekesztett, de tudni vágyó felhasználót nevezte meg. "Mert azt már nagyon sokszor megmagyarázták nekünk, hogy egy szót sem értünk, mert egyszerűen hülyék vagyunk hozzá. Az igazság az, hogy amikor értjük, amit mondanak, azt jobban szeretjük" - tette hozzá.

A meghívott pszichológus is mondott "érdekeseket". "Az interneten a személyiségünk biztonságban van. Attól még senki sem lett internetfüggő, hogy munkája végzéséhez korlátlan mértékben használta a hálót" - nyugtatta meg a hallgatóságot Demetrovics Zsolt pszichológus. Véleménye szerint a hacker olyan ember, aki felismeri, hogy a világ izgalmas problémák tárháza és nem gondolja, hogy minden problémát több embernek is meg kellene oldani. A biztonsági rendszereket nem feltöri, inkább átlépi, csak mert az útjában állnak. Nem akar rosszat, közösségpárti, tehát "szociálisan antiszociális".

A konferencián nagyon kevés konkrétumot lehetett megtudni a Noreg biztonsági megoldásairól. Miben rejlik egy magyar it-biztonsági cég, a Noreg Kft. ereje? - tette fel önmagának a kérdést Kovács Tamás műszaki igazgató. A válasz: a befektetett szellemi tőkében. Ebből lehet bizalmat, tehát biztonságot építeni. Szép mesterség ez, folyamatos megújulást kíván. A rendszereket támadó tényezők egyre többen vannak, egyre fejlettebbek, összetettebbek. Egyre komplexebbek a védekezés eszközei is. A hallgatóság ilyen, a nem szakmabeliek számára is érthető válaszokat kapott.

"A felhasználónak biztonságra van szüksége, ám nem tökéletes és megfizethetetlenül drága biztonságra. A felhasználónak az éppen elegendő, ezért rentábilis biztonságra van szüksége" - fejtette ki Kovács Tamás a konferencia üzenetét. Ezt nevezzük mi Noreg-biztonságnak. A mi feladatunk, hogy segítségére legyünk a megrendelőnek. Kidolgoztunk egy rendszert, a Noreg biztonsági szintek rendszerét, amely lehetővé teszi, hogy ügyfeleink éppen azt kapják meg tőlünk, amire szükségük van. Nem többet és nem is kevesebbet.

"Tudomásul kell vennünk: a felhasználót nem érdekli a szakmai hókuszpókusz. Biztonságot akar, s ezért nekünk biztonságot kell nyújtanunk a számára. Ma már nem az it-védelmi szakma, hanem a megrendelő szempontjai az elsődlegesek" - zárta a konferenciát Körös Zsolt, a Noreg Kft. igazgatója.

Azóta történt

Előzmények