Albán távközlési cégben szerez többségi tulajdont a 4iG

A társaság Albánia első számú vezetékes, internet- és tévészolgáltatója, a legnagyobb optikai hálózat tulajdonosa az országban és jelentős saját hálózattal bíró mobilszolgáltató.

A nyugat-balkáni régióban bővíti telekommunikációs portfólióját a 4iG Nyrt., miután végleges adásvételi megállapodást kötött az ALBtelecom 80,27 százalékos tulajdoni hányadának megvásárlására a török Çalik Holding többségi érdekeltségébe tartozó Cetel Telekommal – tette közzé a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsdén.

4iG tulajdonostársa az ALBtelecomban az albán állam marad, amely kisebbségi tulajdonosi jogait továbbra is az Albán Gazdasági Minisztériumon (13,78%) és az Albán Postán (2,47%) keresztül gyakorolja a társaságban. Az ALBtelecom részvénycsomagja több lépésből álló tranzakcióval kerül a 4iG tulajdonába, melynek eredményeként intézményi befektetőként Törökország egyik legjelentősebb vállalatcsoportja a Çalik Holding 3 százalék körüli tulajdont szerezhet a hazai infokommunikációs nagyvállalatban. Az együttműködés további közös üzleti lehetőségeket nyithat a Çalik Holding és a 4iG számára a balkáni térségben, illetve Közép Ázsiában – írják a közleményben.

„Az ALBtelecom erős növekedési potenciállal rendelkező távközlési szolgáltató. Az akvizíció fontos lépés a nyugat-balkáni távközlési szektorban megkezdett terjeszkedésünkben, amely további lehetőségeket nyithat számunkra az albán telekommunikációs és informatikai piacon” – mondta a szerződés aláírását követően Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója. „Szakmai befektetőként érkeztünk az országba, ahol hosszú távon szeretnénk jelen lenni a lakossági és üzleti ügyfelek magas minőségű kiszolgálásában. Tulajdonszerzésünk fontos állomás stratégiai törekvéseinkben, elkötelezettek vagyunk az albán távközlési szektor fejlődése, illetve Albánia digitalizációs törekvései mellett” – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

„Örülünk, hogy az ALBtelecom a vállalat iránt elkötelezett szakmai befektető tulajdonába kerül. Ez az első lépés stratégiai partnerségünk kialakításában a 4iG csoporttal, amely a jövőben további közös üzleti lehetőségeket biztosíthat vállalataink számára” – mondta a szerződéskötés kapcsán Ahmet Çalik, a Çalik Holding elnöke.

Az 1912-ben alapított és 743 alkalmazottal rendelkező ALBtelecom a telekommunikáció minden területén jelen van infrastruktúrájával és szolgáltatásaival. A vállalat az elmúlt évben 57,9 millió euró bevétele mellett 17,4 millió eurós EBITDA-t ért el. A társaság 168 ezer vezetékes hang-, 129 ezer internet-, illetve 71 ezer tévé-előfizetőjével a legjelentősebb albániai vezetékes távközlési szolgáltató, 420 ezer mobil-előfizetőjével pedig a harmadik legjelentősebb mobiloperátor. Az ALBtelecom kiemelkedő saját távközlési infrastruktúrával rendelkezik: Albánia legnagyobb, 4500 kilométer hosszúságú optikai gerinchálózata mellett, a vállalat rendelkezik a legszélesebb földrajzi lefedettségű optikai (GPON) hozzáférési hálózattal is. Vezetékes infrastruktúráján felül az ALBtelecom 450 saját mobilállomással is rendelkezik, melyek jelentős részének hálózati kapcsolatát a saját optikai hálózatával biztosítja. A vállalat 2015-ben indította LTE (4G) alapú szolgáltatásait, illetve 2019-ben újította meg 2G/3G frekvenciáit, amelyek jellemzően hegyvidéki területek ellátásához, illetve mobilkapcsolati kiszolgálásához szükségesek. Az ALBtelecom 88 exkluzív üzlettel rendelkezik országszerte.

A felek a tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra. Az ügylet az albán versenyjogi eljárást követően, várhatóan 2022 januárjában zárulhat.

Azóta történt

Előzmények