Légszobrász toll a Kickstarter legújabb sztárprojektje

3D nyomtató toll a Kickstarter új üdvöskéje. A közösségi finanszírozás számára platformot biztosító oldalra február 19-én került fel Max Bogue és Peter Dilworth projektje, szerénynek mondható 30 ezres célkitűzéssel. Az így összegyűjtött összeg csak a gyártás veszteséges elindítására lett volna elég – mindössze 500 darab toll legyártását biztosította volna, miközben a gyártást végző partnercég felé minimum 2000 darabos rendelést kellett leadniuk. A WobbleWorks két vezetője szerint érdemes lett volna kockáztatniuk, mert azt tudták, hogy lenne piac a különleges termékre, csak azt nem, hogy mekkora.

Még egy hét sem telt el a gyűjtés kezdete óta, de az óriási siker őket is teljesen váratlanul érte. A projekt lezárásáig még 27 nap van hátra, de már most 1,8 millió dollár felett járnak.

A 3Doodler egy olyan toll, ami a 3D nyomtatáshoz is használt ABS műanyagot használja alapanyagként. Az eszköz felhevíti a műanyagot, és a vékony, könnyen formázható szállal szinte bármilyen felületre rajzolhatunk, akár a levegőbe is, a felhevített műanyag ugyanis a tollból kikerülve pillanatok alatt kihűl és megszilárdul. A fejlesztők szerint 30 cm alapanyag körülbelül 3-3,5 méternyi műalkotásra lesz elegendő. A toll a fejlesztés jelenlegi fázisában 180x24 mm-es, és mintegy 200 grammot nyom, de a gyártás elindításáig ez még változhat (támogatók javaslatait is figyelembe veszik, így történt például, hogy a 3Doodler egyik fele lapos lesz, hogy ne tudjon elgurulni). Az viszont már biztos, hogy a tollhoz univerzális hálózati adapter fog járni, így bárhol használhatjuk majd.

Az ilyen jellegű eszközök használatának csak az ember kreativitása szab határt, de azoknak sem kell aggódniuk, akik nem éreznek különösebb képzőművészeti tehetséget magukban. A termék honlapjáról letölthető stencilek segítségével ők is alkothatnak majd bonyolult alakzatokat. Ilyen mintákat később bárki feltölthet majd, és ha beindul a kreatív közösség, jó eséllyel rövid idő alatt nagyon sok ilyen minta lesz majd elérhető.

Az első tollak várhatóan 2013 őszén érkeznek meg a korai finanszírozókhoz, az időközben felmerült hatalmas igényt pedig a sorozatgyártás elindítása után minél hamarabb megpróbálják kielégíteni. Szerencsére a partnerül választott kínai gyártónak kapacitásbeli gondjai nem lesznek, hiszen ők inkább több százezres tételben szokták teljesíteni a megrendeléseket.

Azóta történt