27 emberi gén nevét kellett átírni az elmúlt években az Excel miatt

A Microsoft táblázatkezelőjének alapértelmezett működése dátummá konvertálta az eredeti neveket.

Kismértékben szabotálta a genetikára vonatkozó kutatásokat a Microsoft Excel. A népszerű táblázatkezelő-program ugyanis számos kényelmi funkcióval rendelkezik, például azzal, hogy megpróbál nagyon okosnak tűnni, és bizonyos beírt szövegeket automatikusan pontosít, megfelelően konfigurálva a cellaformátumot is. Ez persze nagyon frusztráló tud lenni, ha a felhasználó nem akarja, és bizonyos emberi gének neve pont olyan, hogy problémákat okoz.

A The Verge nemrég megírta, hogy az elmúlt években 27 emberi gén nevét kellett átírni a fenti probléma miatt. Ez persze nem nagy szám, ha azt nézzük, hogy az emberi genom húszezernél is több gént tartalmaz, de Módos Dezső, a Quadram Institute rendszerbiológusa szerint az egész nagyon frusztráló, mivel ezek a problémák állandóan megtörténtek a frissen szekvenált genetikai adatok elemzésekor.

Az Excel működése persze sokak számára ismert, így a legtöbb olvasónk számára talán könnyen érthető, hogy miről van szó, de egy példát említve a program a MARCH1 egy cellába való beírása során automatikusan formázta az adatot, és 1-Mar lett belőle, vagyis március elsejére utaló dátum. Pedig az eredeti információ a Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1 génre vonatkozott. A problémát tetézte, hogy a Microsoft nem biztosít lehetőséget az autokorrekció funkció kikapcsolására, vagyis alapvetően cellaspecifikus változásokat kell eszközölni a megfelelő működéshez, ami a nagyobb táblázatok esetében nem olyan kellemes feladat.

Egy 2016-os kutatás még arra is rávilágított, hogy 3597 darab közzétett anyagnak nagyjából az ötödében volt olyan hiba, amely az Excel alapértelmezett működéséből eredt, vagyis az autokorrekció felelt érte.

Mindezek miatt a kutatók jobbnak látják átnevezni a gondot előidőz géneket, minthogy várjanak egy esetleges frissítésre a Microsoft portájáról. Utóbbi ettől függetlenül még jöhetne, legalább az autokorrekció funkció opcionális kikapcsolásának erejéig, mert másnak is gondot okozhat, amikor a program okosabb próbál lenni a felhasználónál.