1973-as interjúk a szoftverfejlesztésről

A Számítástechnika, mint hivatás című sorozatban a finn nemzeti televízió a korai hetvenes évek informatikáját igyekezett bemutatni, közelebb hozni az embereket ahhoz a világhoz, ami akkoriban még csak a nagyvállalatokat érdekelte. Az első részben bemutatták a számítógépet és azt, hogy mire használható, bináris matematikát, logikai feladatokat láthattak a nézők.

A második epizód a számítógépek terjedéséről szólt, azok felhasználásáról a kormányzati és kereskedelmi szektorban, illetve a nagy mennyiségű adatok feldolgozását mutatta be. A harmadik adás anyagát már 1973-ban vették fel, ebben szoftverfejlesztőket kérdeztek meg munkájukról, előrelépési lehetőségekről, a szakma előnyeiről és hátrányairól.

Ezt egy olyan ismeretterjesztő epizód követte, melyben a szövegbevitelről, a feldolgozásról és a futási blokkokról tanulhattak a nézők, míg az utolsó részben az IT előnyeiről, a vizuális megjelenés és a teljesítmény összehangolásáról illetve fontosságáról, a hozzáadott értékről és az iparág fontosságáról számoltak be, kiemelt szerep jutott a turizmusnak, ami sokat profitálhat az informatikából.

A YouTube-ra felkerült, interjúkból összevágott verzió angol nyelvű feliratozást kapott, így a finnül nem beszélők is belekóstolhatnak egy kicsit a hetvenes évek legmenőbb iparágának korabeli jellemzésébe. Ma már nem feltétlenül elég egy programnyelvet ismerni, ezen kívül mi változott azóta?

Azóta történt

Előzmények