1844. szeptember 17.

Pesten megszületett Ditrói Puskás Ferenc, hadmérnök, az első budapesti telefonközpont megépítője és első igazgatója, Puskás Tivadar öccse. Bátyja javaslatára lépett ki a hadseregből, hogy a hazai telefonhálózat kiépítésével foglalkozzon. Első telefonközpontja (Európában a negyedik) a Fürdő (ma József Attila) utca 10. szám alatt létesült 1881. május 1-jén, és még ugyanabban az évben a második telefonközpontot is üzembe helyezték Pesten, a Királyi Pál utcában.

 

Puskás Ferenc síremléke a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben
[+]

 

Előzmények

  • 1835. augusztus 2.

    Megszületett Elisha Gray, a sokak által már elfeledett fejlesztő, aki néhány órával Bell szabadalmi kérelme után nyújtotta be a telefon ősének technológiai leírását, így lemaradt a versenyfutásban. Az akkori hatalmas technológiai boomban sokan dolgoztak ezen a megoldáson, utólag az olasz Antonio Meuccit választották elsőnek. De Gray mást is tett: ő fektette le az elektromos szintetizátor alapjait.

  • 1878. február 21.

    Kiadják a világ első telefonkönyvét. Az egyetlen, 14 x 21 cm-es lapon a connecticuti New Haven District Telephone Company ötven előfizetőjének neve szerepelt, telefonszámok nélkül. A telefonkönyv későbbi kiadásai már ebben az évben valódi könyvvé duzzadtak. Az egyik 1878-as kiadványért egy gyűjtő 2008-ban több mint 170 ezer dollárt fizetett egy árverésen.

  • 1878. január 14.

    Alexander Graham Bell a Wight szigetén található királyi rezidencián, az Osborne House birtokon bemutatja Viktória királynőnek a két évvel korábban szabadalmaztatott találmányát, a telefont. A királynőt annyira lenyűgözte a bemutató, hogy elrendelte: építsenek ki telefonösszeköttetést az Osborne House és a Buckingham-palota között.

  • 1891. január 1.

    Átadták a Budapest és Bécs között épült távbeszélővonalat. Az első telefonvonal a Duna jobb partján épült meg a távíróvonal mellett, majd 1893-ban a Duna bal partján a másik vonal is elkészült.