Nem fogynak az alaplapok, drágul a RAM, 16 magos Ryzen jöhet

Durvuló Ryzen, dráguló RAM, új iPad, Corsair PC

Megérkezett a jó idő, talán vége a borongós időjárásnak, maximum néha zavarhatja meg ezt az idilli állapotot egy-egy hűvösebb, esősebb nap. Ugyanez a hasonlat akár a PC-s iparágra is ráhúzható attól függően, hogy mennyire vagyunk optimisták, noha tény, hogy nehéz úgy pozitívnak maradni, hogy jól tudjuk, továbbra is vannak gondok a piacon, sőt úgy is fogalmazhatnánk, nem felhőtlen a helyzet. Ezt támasztják alá az alaplapgyártók eladási számai, melyek elmaradnak a várttól annak ellenére is, hogy nemrég befutott az AMD Ryzen első hulláma. Azért nem kell szomorkodni, állítólag javuló tendencia rajzolódik ki a közeli jövőben, hiszen jönnek az olcsóbb változatok, illetve az AMD a másik végletet, a HEDT piacot is megcélozta új CPU-jával.

Ez még csak egy Ryzen, de ennél combosabb kiadás is jöhet
Ez még csak egy Ryzen, de ennél combosabb kiadás is jöhet [+]

Nem ennyire jó a helyzet a memóriák területén. Azt már jó ideje tudni, hogy a tárolókban használt NAND chipek drágultak, de a DRAMeXchange jelentése szerint a DRAM sem lett olcsóbb, sőt kifejezetten sokat drágult, itt bizony borús képet kapunk a jövőre vonatkozóan is. Drágulás ide vagy oda, azért vannak olyan szegmensek, ahol ennek ellenére is az SSD-re voksolnak, olyannyira, hogy emiatt a Toshiba nem gyárt új, 15 000 fordulat/perces HDD-ket.

A DRAM sem lett olcsóbb
A DRAM sem lett olcsóbb [+]

Bezzeg a virtuális és kiterjesztett valóság hívői számára szóba sem jöhet holmi pesszimizmus, és őket igazolja az IDC legújabb felmérése is, ami szerint igenis van piaci potenciál (és ezzel együtt nem kevés pénz) az AR/VR párosban, csak győzzük kivárni! Bármit is hoz a jövő, a sebek nyalogatása helyett haladni kell a korral, így a fejlesztésekkel nem állhatnak le a cégek, és erről a napokban is tanúbizonyságot tettek. Újabb egyedi GeForce GTX 1080 Ti kártyákról érkezett hír, melyek között van egyszerűbb, mint például a Manli megoldása, de komolyabb és egyben tuningosabb darab is az Aorus műhelyéből, illetve minden hájjal megkent, pontosabban szólva színes LCD-kijelzővel felszerelt kiadás a kínai Colorfultól.

További egyedi GTX 1080 Ti-k mutatták meg magukat
További egyedi GTX 1080 Ti-k mutatták meg magukat [+]

Kitűnt még a felhozatalból a Corsair, a vállalat ugyanis két terméket is bemutatott, amiről korábban megígérte, hogy elérhetőek lesznek. Az egyik ezek közül a Corsair Vengeance RGB DDR4 család, ami nevéhez hűen RGB világítással rendelkező RAM-modulokat takar, valamint debütált a kompakt méretű Corsair One, ami egyben első gaming PC-jük. Az Asus is játékos asztali PC-ben utazik mostanság, és a Strix családot is kiterjeszti erre a kategóriára, ahol eddig kizárólag a ROG név alatt futó masinák voltak egyeduralkodók. Hallatott magáról az Apple is, méghozzá egy új iPaddel, amit meglehetősen csendben, mindenféle felhajtás nélkül jelentettek be, de az újítások tekintetében ez amúgy teljesen érhető.

Új iPad is jött a napokban
Új iPad is jött a napokban [+]

A házimozi, szórakoztatóelektronika most visszafogott újdonságokkal szolgált, bár a Sky új szolgáltatása, a 4K felbontású, igény szerint osztott képernyős, változtatható kameráállású Forma-1 közvetítés azért érezhető hullámokat gerjesztett. Ugyanakkor nem lehet elmenni szó nélkül a Samsung újdonsága mellett sem, ami egy szimpla UHD Blu-ray lejátszónak tűnik, ugyanakkor lehetőséget ad, hogy az éppen pörgetett korong tartalmát mobil eszközre továbbítsa.

Min 7
Min 7 [+]

Ezenkívül a Philips rukkolt elő több hírrel: lelplezték második generációs OLED készüléküket, illetve bemutatták P5 Perfect Picture Engine képfeldolgozójukat is. Zárásként pedig ismerkedjünk meg a Min 7-tel, a hangrendszerrel, amit bútorkészítők terveztek, és nem is tűnik rossznak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!