Letölthető az OpenOffice 3.0

Telepítés

Egy kis délutáni gubanc után – valamilyen oknál fogva elérhetetlen volt az oldal – a projekt weboldaláról letölthető új változat (a magyarra, úgy tűnik, egy kicsit még várni kell) telepítés közben máris néhány kellemes és kellemetlen meglepetéssel várja az embert. A folyamat jelentősen felgyorsult Windows alatt – nem csomagolja ki az egész programot, csak a telepítés megkezdéséhez elengedhetetlen összetevőket, majd a telepítés közben fejezi be a kicsomagolást –, viszont nem kérdez rá a telepítés helyére, azt a telepítendő modulok kiválasztásánál lehet csak megadni.

Ez utóbbi kissé zavaró lehet, tekintve, hogy nem mindenki figyel oda erre az apró, de fontos részletre.

Telepítés után a szokásos regisztrációs varázsló fogad – persze nem kötelező regisztrálni példányunkat. A regisztráció egyébként nem jár semmilyen anyagi vagy egyéb következménnyel – tekintve, hogy szabad szoftverről van szó –, viszont hasznos a program fejlesztőinek. A regisztráció teljesen ingyenes, úgyhogy én kifejezetten tanácsolom annak használatát. Ennyi hozzájárulást megérdemelnek a készítők.

A program új automatikus frissítés és továbbfejlesztett kiterjesztés-támogatást kapott, így már nem kell külön figyelni a megjelenő új változatokat. Frissíthető maga a program is, valamint az összes kiegészítő, igaz ez utóbbiak a kiterjesztés-kezelő segítségével, mely az Eszközök menü almenüjéből érhető el. Ennek a modulnak haszna inkább csak MS Windows rendszereken van, a Linuxos felhasználók valószínűleg nem fognak vele találkozni.

OpenOffice.org 3.0
A kiterjesztés-kezelő

Érdemes részletesen kitérni a Firefoxból jól ismert kiegészítő-kezelőre, mely korlátozottabb képességű, mint böngészőbeli rokona. A kiegészítők frissítését ugyan megoldja, viszont nem lehet vele egyenesen az internetről beszerezni azokat, előbb mindenképpen le kell tölteni, majd külön telepíteni. A kiterjesztés-kezelő segítségével könnyebben telepíthetőek a programhoz készült kiegészítők, például a nyelvi támogatások, témák vagy ClipArt gyűjtemények, illetve akár a súgót is bővíthetjük. Már most is több mint száz kiterjesztés érhető el a programhoz, és valószínűleg hamarosan még sok közösségi modul készül, melyek segítségével számos funkcióval bővülhet a programcsomag. E bővítmények közül időről-időre bekerülnek a jobbak a programcsomagba – ezt a gyakorlatot érdemes lenne továbbvinni.

A program indítása után az indítóközpont fogad, s ez lesz társunk a későbbi munkánk során. Jól áttekinthető, egyszerűen használható eszköz az indítást követően leggyakrabban használt funkciókkal: például dokumentum-megnyitás, különböző új sablonok és dokumentumok létrehozása. Egyszerű, de nagyon hasznos újítás. Kicsit olyan érzésem van vele kapcsolatban, mint amikor valaki karnyújtásnyi távolságra teszi a kedvenc könyveit.

OpenOffice.org 3.0
Indítóközpont a leggyakrabban használt funkciókkal

Jó hír a Vistát használóknak, hogy a készítők ígérete szerint ez a verzió már futni fog Vistán is. Ezen kívül a 3-as változat hibátlanul működik Mac OS X-en, valamint teljesen beépül az Aqua interfészbe és az OS X-es látványvilágba.

Új dizájnt kapott a program, ami elsősorban a dokumentum- és programikonokra – Galaxy ikontéma –, valamint az indítóképernyőre vonatkozik. Ezeken kívül a nem használható ikonok megjelenése is megszépült. Tehát itt komoly változásokra ne számítsunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények