Hálózati intelligenciahányados

Jelentés a Sas-toronyból

Július végén zárta pénzügyi évét a most húszéves Cisco Systems, az internetes hálózatok piacvezető vállalata, ennek kapcsán jártunk tegnap a magyar központban (Budapest, Sas-torony), ahol az elmúlt időszak impozáns pénzügyi adatai mellett Budafoki Róbert ügyvezető igazgató és Kaan Terzioglu regionális igazgató jóvoltából némi betekintést is kaptunk az elkövetkező egy-két év izgalmas technológiai trendjeibe. Szokás szerint az amerikai vállalat nem szívesen beszél a konkrét terveiről, ehhez a szokásához most is tartotta magát, de a folyamatosan érkező hírekből nem nehéz kitalálni, hogy mostanában nagy a sürgés-forgás a Ciscónál, mert a technológiai csillagok szerencsés együttállása nagyon is kedvező képet mutat nekik a jövőre nézve.

Hatások és ellenhatások

Az amerikai óriás – úgy látszik – sebességet váltott, felgyorsították az üzleti tevékenységet, dinamizálták a már így is rendkívül értékes technológiai portfóliójukat, amit az igen magas k+f ráfordításaik mellett a speciális tudással rendelkező kisebb cégek tudatos akvirálásával egészítettek ki. Szükségük is van erre a ritmusváltásra, mert a konkurensek erősen nyomulnak a hálózati eszközök virágzásnak indult piacán, gondoljunk csak az Európában még friss szereplőnek számító kínai Huaweire, amely már Magyarországon is feltűnést keltett, amikor megnyerte partnerének a Synergont, a legnagyobb hazai rendszerintegrátort. Mondhatnánk erre az esetre is, hogy semmiség, de tudunk olyan példákat említeni a számítástechnika történelméből, amikor a kis innovatív cégek bizony megszorongatták a legnagyobbakat is. A versenytársak lebecsülése sosem volt jó taktika. A jelek azt mutatják, hogy a piacvezető most nem fogja bevárni a riválisait, inkább megpróbálja őket lerázni, megpróbál olyan előnyre szert tenni, amivel hosszú időre bebiztosíthatja vezető helyét az IP-alapú hálózatok egyébként napról napra varázslatosabb világában.

Kiemelkedő évet zárt a Cisco

A 2005-ös pénzügyi évben a tavalyi számoknál 12,5 százalékkal több, 24,8 milliárd dollár árbevételt és 5,7 milliárd dollár adózás utáni nyereséget ért el a vállalat, 13,5 százalékkal többet, mint 2004-ben. Bevételeinek 47 százaléka az Egyesült Államokból, 31 százaléka pedig az európai térséget is magában foglaló EMEA régióból származik.

Ebben az időszakban több új izgalmas projektben találkozhattunk a Cisco nevével, gondoljunk csak például a nemrég indult alkalmazásorientált hálózati technológiájukra (Application-Oriented Networking – AON), ahol már érzékelhető a vállalat új stratégiáját tükröző intelligens hálózati struktúrák kialakítása, vagy a Magyarországon az Antenna Hungária megvásárlásával ismertté vált Swisscom fejlesztésére, ahol egy Cisco CRS-1 Carrier Routing System termékcsaládra épülő alaphálózat készült, mely már képes a lakossági és a nagyfelhasználók új generációs szélessávú „triple play” (adat, hang és videó egyidejű átvitele) szintű igényeit kielégíteni. Említhetjük még a T-Com gigantikus új generációs IP-hálózatát is, vagy a British Airways IP-telefóniás kommunikációs rendszerét, melyek mind-mind már az új stratégiai irány felé mutatnak.

Ha a Cisco globális eredményeit kiemelkedőnek értékeljük, nem mehetünk el szó nélkül az ennél is jobb számokat bemutató magyar leányvállalat mellett. A 20 százalékos növekedés önmagáért beszél, ezen belül a kisfelhasználókat kiszolgáló Linksys divízió 100 százalékos növekedést tudott elérni. Felfutóban volt az optikai hálózatok (+ 83 százalék és az adattárolók (+ 90 százalék) területe a hazai leányvállalatnál, de az igazán látványos robbanást az IP-telefóniánál láthattuk, a Cisco itt 140 százalékos növekedést tapasztalt.

Új hálózati mértékegység: intelligenciahányados

A stratégia két szóval megjeleníthető: intelligens hálózatok. Az új AON-modulok tavalyi megjelenésével egyes üzleti alkalmazások már integrálhatóvá válnak a hálózattal. Például teljes folyamatában biztonságosan kontrollálható, amikor egy üzenet kilép a vállalat rendszeréből, majd beérkezik egy kereskedőhöz, sőt az ügylet lezárásához szükséges időt is figyelemmel lehet kísérni. Az ilyen és hasonló, intelligenciát vagy többlettudást igénylő feladatok megoldására szeretne egyre nagyobb hangsúlyt helyezni a Cisco, mindezt együttműködésben a legnagyobb technológiai vállalatokkal, például az IBM-mel és az SAP-vel.

Ez az elképzelés abból indul ki, hogy az intézmények és szervezetek hálózataik kialakításakor egyre újabb igényeket fogalmaznak meg, emellett legalább ilyen súllyal figyelnek a költséghatékony megoldásokra, ezért ma már mindenkinek jó lehet, ha egy komplett rendszert vásárolnak, ahol az üzemeltetési szolgáltatásokat is könnyebb és talán olcsóbb megoldani.

Az Intelligens Információs Hálózatok (Inteligent Information Network – INN) kiépülése többlépcsős folyamat. Jelenleg a konvergencia szakaszában tartunk, amikor egyetlen, egységes IP-alapú hálózaton valósul meg a hang-, adat- és videoforgalom. A második szakaszban az erőforrások dinamikus megosztására helyeződik a hangsúly, amely lehetővé teszi a hálózathoz kapcsolódó erőforrások hatékonyabb kihasználását. A harmadik szakaszban az alkalmazások és szolgáltatások virtuálissá válnak, és a hálózat egészén, mindenki számára egyszerűen és gyorsan elérhetőek lesznek. Az új AON-termékcsalád – köztük az adatközponti switchekhez és a fiókiroda szintű routerekhez készült AON-modulok – már lehetővé teszi az üzleti alkalmazások és a hálózat együttműködését.

E célok érdekében – hangsúlyozottan nem piacvásárlási, hanem tudásbázis-bővítési céllal – az év folyamán összesen 16, ebből a negyedik negyedévben hat céget vásároltak meg (FineGround Networks, M.I. Secure Corporation, NetSift, Sipura Technology, Topspin Communications, Vihana), így a saját fejlesztésnél gyorsabban jutottak hozzá a hiányzó technológiai láncszemekhez. Ennek a bevásárlásnak még gyaníthatóan koránt sincs vége, a napokban már olyan hírek is felröppentek, hogy a Nokia is célkeresztben van, ami, ha igaz lenne, egészen más nagyságrendet jelentene.

Első a biztonság, második a biztonság

Az új fejlesztéseknél és a piacra kerülő Cisco-termékeknél stratégiai fontosságú már most is, a jövőben meg még inkább az lesz, a biztonsági megoldások integrálása. Az alkalmazásorientált hálózati megoldásoknál a fontos adatok „utaztatásánál” (megrendelések, pénzügyi tranzakciók, szállítások visszaigazolása, stb.) a hálózatnak olyan feladata is van, hogy kiszűrje a rosszindulatú forgalmat, lecsapjon a vírusokra és megállítsa a hacker-kódokat. Az ilyen hálózatoknál már a hálózati belépéskor minden egységnek azonosítania kell magát, a rendszernek tudnia kell valós időben beavatkozni a nemkivánatos folyamatok leállítása céljából. Külön fejezetet érdemelnének a vezeték nélküli hálózatok biztonsági kérdései, a Cisco most azt az elgondolást részesíti előnyben, hogy a védekezésnél a teljes „légtér” megfigyelésére kell a hangsúlyt helyezni, ezáltal jó eséllyel megelőzhetők a támadások.

A tökéletesre bizonyára még sokat kell várni, arról nem is beszélve, hogy az it-biztonság területén a veszélyforrások egyre inkább az értékes üzleti és pénzügyi adatok megszerzésére irányulnak. A Ciscónak is szembe kellett nézni minap egy sokkoló kudarccal, amikor egy hackerkonferencián egy előadó bűvészmutatványként bemutatta az összes Cisco router működési alapját adó és ezáltal az internet alapvető infrastruktúráját jelentő védett Cisco IOS (Internetwork Operating System) operációs rendszer feltörését.

Krasznay Endre

Előzmények