Borok az internetről

Boráruházak a neten

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet 2005. májusi adatai szerint a belföldön értékesített tájborok mennyisége ebben a hónapban fehér borból 18 000 hektoliter, míg vörös és rosé fajtákból 13 000 hektoliter volt. Ennek azonban csupán jelentéktelen töredéke kelt el online. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy egyáltalán hol és hogyan tudunk az interneten bort rendelni?

Bizony nem egyszerű borértékesítésre specializálódott webáruházakat találni a magyar hálón. Ha a legnagyobb keresőkben próbálkozunk az „online boráruház”-hoz hasonló szókapcsolatokkal, nem fogunk elájulni a kínálat láttán. Nekünk mindössze két ilyen jellegű oldalt sikerült így találnunk: a tokaj.hu-t és a poharnok.hu-t. A tematikus lapkeresőket átböngészve további 2-3 honlappal (borfutar.hu, bortarsasag.hu, szuret.hu) bővült a kínálat. Ezeket a viszonylag könnyen fellelhető internetes borkereskedéseket megvizsgáltuk közelebbről is.

Tokaj.hu

Az oldalon a webáruház mellett számos más szolgáltatás, információ is elérhető. A webáruház maga nincs különösképpen kiemelve, de megtalálni sem nehéz. A virtuális boltba lépve tájékozódhatunk a kínálatról: a legnemesebb tokaji borok mellett vannak itt könyvek, albumok, poharak, kiegészítők, illetve számos olyan dolog, ami a bor és annak fogyasztása által nyújtott élvezetet hivatott növelni. A regisztrációhoz kötött rendelés nagyon egyszerű és világos. A költségeket azonban alaposan megnövelhetik a szállításhoz kapcsolódó tételek, hiszen aki például Budapestről szeretne megvásárolni egy 1998-as évjáratú Tokaji Aszút (3 puttonyos) 1990 forintért, annak az alábbi kiegészítő költségtételekkel kell számolnia: csomagolási díj: 250 Ft, postai díj 570 Ft, utánvételi díj 330 Ft, értékbiztosítási díj 180 Ft. Összesen tehát 3320 forintunkba kerülne az 1990 forintos Tokai Aszú. Minimális rendelési összeg viszont nincs, és aki nagyobb mennyiséget vásárol – például egy vagy több kartonnal rendel –, csomagolási költséget nem kell fizetnie, míg 35 000 forint feletti rendelés esetén sem csomagolási, sem postaköltség nincs. A fizetés utánvétellel történik; kártyás fizetésre jelenleg még nincs lehetőség, de tervezik a szolgáltatás bevezetését.

Pohárnok.hu

A poharnok.hu-n kiemelt hangsúlyt kap a webáruház, de itt is sok más olvasható. Például számos tanács, információ a borfogyasztásról, vagy borajánló, amelyben többek között megtalálható Michael Schumacher kedvenc bora, a Gandia Fusta Nova is. A webáruházban többféle keresési lehetőség is adott: országok szerint – 10 különféle ország borai közül vásárolhatunk –, szőlőfajta szerint, árkategória szerint és név szerint kereshetünk. A rendelés elég nehézkes, nem könnyű eldönteni, hogy sikerült-e megrendelni a kiválasztott terméket, vagy sem. Hátránya az is, hogy a minimális rendelési értéknek el kell érnie bruttó 5000 forintot. A fizetés utánvétellel történik, a házhoz szállítás Budapesten és Budapest 30 km-es körzetében ingyenes.


[+]

Bortársaság.hu

A bortarsasag.hu egy igazán igényes oldal, amelyen keresztül nem csak borok, hanem a borhoz kapcsolódó kiegészítők is megvásárolhatók. Az áruház széles választékában egyaránt kereshetünk a hazai és külföldi borok között borvidék, borász és borfajta kategóriákban. A megrendelés könnyen kezelhető és jól átlátható. Budapesten 12 palack vagy legalább 20 000 forintos megrendelés esetén a házhoz szállítás ingyenes, ennél kisebb pakk esetén a kézbesítés díja 2500 forint. Vidékre 72 órán belül szállítják ki a kiválasztott terméket. A kiszállítás pontos díjáról a megrendelt palackok tömegének és a szállítási távolságnak az ismeretében e-mailben küldenek információt. Itt egyaránt lehetőség van készpénzes (utánvétel) és bankkártyás fizetési mód igénybevételére.

Szüret.hu

Szintén nagyon igényes, széles választékkal rendelkező boráruház. Legfőbb előnye, hogy rendelésünket sokféle módon leadhatjuk. Lehetőségünk van az online vásárlás mellett telefonos és e-mailes megrendelésre is, tehát a vásárláskor nem szükséges előzetes regisztráció, mint az előzőekben vizsgált áruházak esetén. További extra a boráruházban, hogy itt nemcsak belföldi vevők, hanem külföldiek is vásárolhatnak – igaz, az ő dolgukat nem könnyíti meg, hogy az oldal jelenleg csak magyar nyelven érhető el. Fizetni a helyszínen utánvétellel vagy előzetes banki átutalással lehet. A szállítás postai szállítással – belföldön 2000 forint, illetve 50 000 forint feletti megrendelés esetén ingyenes –, futárszolgálattal – Budapesten 1500 forint, 50 000 forint feletti megrendelés esetén ingyenes – és belső szállítással történhet. Utóbbi csak Budapesten érhető el, a díja 990 Ft.

Borfutár.hu

A borfutar.hu oldalon minden megtekintett borhoz tartozik egy rövid leírás, és azt is megtudhatjuk, hogy milyen ételekhez szokás fogyasztani a kiszemelt nedűt. A borokat ország, borvidék, szín, fajta és borászat alapján tudjuk kiválasztani. Magyar borokból itt viszonylag szűk a kínálat. A szállítási költségekről megrendelés előtt tájékozódhatunk, a fizetés pedig itt is utánvétellel történik.


[+]

Ma még nem nagy biznisz

Az áruházak viszonylag szerény száma is mutatja: nálunk egyelőre nem aranybánya az internetes borbiznisz. A Borfutár.hu internetes boltjában például havi átlag 60-70 palack bort rendelnek – mondja Szőnyi András, a honlap munkatársa. Ez valamivel 200 000 forint feletti bevételt jelent. Hasonló számokról számol be a kizárólag magyar borokat forgalmazó Tokaj.hu is, ahol egy hónapban nagyjából 100 butéliát adnak el, körülbelül 400 000 forint értékben.

Persze borokat az interneten nem csak erre specializálódott webáruházakban, hanem ismertebb netes élelmiszeráruházakban és italboltokban is lehet venni – ilyen például groby.hu vagy az italnet.hu –, de ezeken a piactereken sokkal szűkebb a kínálat, ezért az ínyenceknek mindenképpen a szakosodott lehetőségeket javasoljuk.

Pái Attila

Azóta történt

Előzmények