Apple A10 titkok, felvásárlások, Facebook gigaper

Adásvételek, 7 nanométer, AM4 vezérlőhíd

A hosszúra nyúlt nyár után szépen minden és mindenki visszatér a régi kerékvágásba, így a cégek nekidurálják magukat, hogy felkészüljenek a lassan, de biztosan közeledő ünnepi szezonra, és megvalósítsák a távolabbi jövőre vonatkozó céljaikat, terveiket. Márpedig tervek vannak bőven a tarsolyban, ha azt nézzük, hogy a héten két fontos felvásárlás is történt. Az egyik, hogy szőröstül- bőröstül a HP kezébe kerül Samsung nyomtatórészlege, amivel természetesen nagy terveik vannak bizonyos piacokon. A másik felvásárló a Logitech volt, mely a Mad Catz kezéből kaparintotta meg a játékvezérlőkkel foglalkozó patinás Saiteket, hogy meghódítsák a VR kiegészítők piacát.

Saitek X56
Saitek X56 [+]

Azt nehéz előre megjósolni, hogy egy-egy felvásárlás mennyire hasznos vagy lesz sikeres, de a heti hírek között volt bejelentés, ami kifejezetten egy ilyen tranzakció gyümölcseként születhetett meg. Ezt nem más, mint a GlobalFoundries ejtette meg, mely pár éve megszerezte az IBM félvezető részlegét, ez pedig lehetővé tette számukra, hogy átugorják a 10 nanométeres gyártási eljárást.

NVIDIA Drive PX2
NVIDIA Drive PX2 [+]

Áttérve a PC-piac ismert és meghatározó szereplőire, az AMD és az NVIDIA is tartogatott bejelentéseket. Igaz, utóbbi most nem annyira a PC-re és a játékosokra koncentrált, hiszen a Drive PX2 az autóiparban kap szerepet, a két új Tesla gyorsító pedig a gépi tanulással kapcsolatos számításokra gyúr. Az AMD-től ezzel szemben a múlt héten leleplezett AM4-es alaplapokhoz készített legjobb vezérlőhíddal kapcsolatos információk szivárogtak ki, amin kívül csak különféle promóciókat jelentettek be, amelyekkel olcsóbban lehet Battlefield 1-hez vagy éppen ingyen Doomhoz jutni.

A héten megpróbálunk utánajárni, hogy mit tudhat az Apple nemrég bemutatott csúcstelefonjában lévő A10 SoC, illetve arra is próbáltunk reflektálni egy vélemény cikk keretein belül, hogy miért nem igazak a pletykák, hogy AMD vagy NVIDIA IGP lesz majd a Samsung SoC-okban. Beszámoltunk továbbá az ultramobil GPU-k Vulkan API támogatásának helyzetéről, a legújabb középkategóriás Qualcomm Snapdragon SoC tudásáról, illetve a Samsung egy új, hamarosan megjelenő SSD-jéről is.

Samsung SSD 960 EVO
Samsung SSD 960 EVO [+]

Akadt termés a szórakoztatóelektronika és a fotózás/videózás szerelmeseinek is. A Sony például jelentős aktivitást mutatott több fronton is, hiszen bejelentették, hogy készek belépni az UHD Blu-ray lejátszók piacára, ha már a PC felé kacsingatók megnyerésére szánt PlayStation 4 Prónál ezt nem lépték meg. A japánok viszont első körben nem a kommersz kategóriára lőnek, hanem egy referencia készüléket dobnak a piacra, aminél a kép- és hangminőség mellett a felépítésre is adó vásárlók igényeit szeretnék kiszolgálni.

Sony UBP-X1000ES
Sony UBP-X1000ES [+]

Egy új optikát is megvillantott a Sony, amit Super 35 mm és APS-C formátumra szánnak, de kifejezetten profi videós használatra hegyeztek ki, ennek megfelelően nem lesz olcsó. Ugyanerre a területre készül betenni a lábát a Sigma is, noha a cégnek eddig egyetlen ilyen objektívje sem volt, ám most egy teljes családot lepleztek le. Nem volt nyugalom a Canon háza táján sem, mivel a vállalat színre lépett az EOS M5 MILC-cel, ami felfelé bővíti házon belül a kategóriát.

Canon EOS M5
Canon EOS M5 [+]

További hardveres híreink az utolsó oldalon található videós összefoglalóban láthatóak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!