2019. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

AMD EPYC, NVIDIA-s billentyűzet, egymillió dolláros zsarolás

Rendszerchipet gyártana már a Google is, csak egy hét maradt a mobilos adategyeztetésre.

Itt az AMD EPYC, SoC-ot tervezhet a Google

A Ryzen piacra dobása óta az AMD mintha igyekezne szinte minden héten bekerülni a hírekbe, legyen szó egy valóban új termékről, egy pletykáról vagy akár csak egy előző generációs GPU új számozással feltuningolt rebrandjéről. Ezen a héten az EPYC nevű, szerverekbe szánt processzorcsalád hivatalos bemutatkozása volt az egyik legizgalmasabb hír. Bár az EPYC-ről korábban már elég sok minden kiszivárgott, a pontos specifikációkat csak most tudhattuk meg.


[+]

Az EPYC mellé egy, a gépi tanulással kapcsolatos feladatok végrehajtását támogató termékcsaládot is bejelentettek, Radeon Instinct néven, amely egyelőre három tagból áll, rajtuk természetesen különböző GPU-változatokkal.

Hirdetés

Maradva kicsit az AMD-nél, a Ryzen már elég régóta piacon van ahhoz, hogy a mérnökök elkezdjenek az apróbb hibák javításával foglalkozni. Ehhez kapcsolódó pletyka, hogy hamarosan érkezhet a Sumit Ridge B2 steppingje, ami több helyen is változtathat az uncore területeken.

Az Intel esetében a Skylake-X generáció kupakjával kapcsolatban hallhattunk érdekes információkat: a cég egyik partnere azt állítja, hogy a vállalat – legalább a HEDT vonalon és egy bizonyos magszám felett – a jelenlegi, elég gyatra hőátadást biztosító kupakrögzítésről hamarosan minőségibb megoldásra vált. Egyes információk szerint egyébként hamarosan versenytársat kaphat az Intel és az AMD is (hogy a Samsungról, NVIDIA-ról és a többi chipgyártóról, tervezőről ne is beszéljünk): úgy hírlik, hogy a Google is szeretne saját rendszerchipet tervezni. A cél persze nem a Ryzen vagy a Core i9, hanem az Apple megszorongatása lenne, kérdés, képesek lesznek-e erre.


(forrás: Overclock3D) [+]

A nagy alkatrészgyártók közül az NVIDIA sem zárta némán a hetet, esetükben az újdonságot a Tesla V100 gyorsító PCIe foglalatba illeszthető verziójának hivatalos megjelenése jelenti, amely ugyan nem ért senkit váratlanul, de végre minden részlet ismertté vált erről a kártyáról.


[+]

Arról sajnos továbbra sem tudunk beszámolni, hogy a videokártyák árai visszatértek volna a korábban megszokott, normálisnak mondható szintre, amíg ugyanis van olyan kriptopénz, amelyet GPU-val is rentábilisan lehet bányászni, a grafikus kártyáknál a keresleti piac jeleit láthatjuk majd. Az árat felhajtó nyomáson azonban talán kicsit csökkenthetnek az egyre szaporodó, bányászatra optimalizált kártyák – most éppen az ASUS jelentette be hivatalosan AMD és NVIDIA megoldásokra építkező modelljeit.


[+]

Közben azért a „valódi” videokártyák piacán is jelentek meg újdonságok, mégpedig jórészt a felső és csúcskategóriában, ahol a Gigabyte vízhűtéses, az MSI pedig kifejezetten extrém tuningra tervezett grafikus kártyát jelentett be. A Gigabyte egyébként most azokra is gondolt, akik külső VGA-t kénytelenek használni, ezért piacra dobta saját eVGA megoldását. És ha már a grafikus adaptereknél tartunk, a Micron is elárult pár érdekességet a GPU-k mellé szánt memóriákkal kapcsolatos terveiről.

Időközben az iFixitnek volt ideje arra, hogy szétszedjen egy Surface laptopot, és értékelje annak szerelhetőségét – a pontszámmal a Microsoftnak sikerült is kapásból rekordot döntenie. Szintén microsoftos, de Windowshoz kapcsolódó hír, hogy a Feladatkezelő Teljesítmény lapjára hamarosan új grafikon érkezhet, amely a GPU kihasználtságát lesz hivatott ábrázolni.


[+]

Természetesen ez a hét sem múlhat el színes LED-ek nélkül: a Cooler Master az NVIDIA-val közösen készített egy speciális kiadást a MasterKeys Pro L modellből, amely több más egyedi vonása mellett szigorúan zöld megvilágítást kapott, a Raijintek pedig többszínű Juno X hűtőjével a híres Zalman CNPS7000 hűtőjének vonalait idézi fel.


[+]

A hét hardveres történéseit két rekorddal zárjuk: az ausztrál C’Seed nemrég bemutatott, jóindulattal 4K-nak nevezhető felbontású tévéjének képátlója 262 hüvelyk, amivel az egyik, ha nem a legnagyobb ilyen készülék a világon. A közel egy tonnás monstrumért elég sokat kell fizetni, és kérdéses, hogy nem érdemes-e előbb megvenni, és utána felépíteni köré a házat, mint fordítva. A másik rekorder a Svájci Nemzeti Szuperszámítógép Központban található Piz Daint szuperszámítógép, amely némi frissítést követően a világ leggyorsabb, GPU-alapú szuperszámítógéppé vált, és a Top500.org listáján is dobogós helyet sikerült szereznie.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.