Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz szabifotos #1419 üzenetére

    Idézet a TP-Link-től: "EIRP: <27dBm (EIRP, For countries using FCC Standards)". Szóval igen (27 dBm = nagyjából 500 mW), de ez ellen a gyakorlatban több tényező is szól:
    - onnan rendelni drága, postaköltség sok, és az eBay is tele hasonlókkal (bár sok esetben hamis antennanyereséggel számított, ezért óriási EIRP-ket adnak meg),
    - a kliens vételi képességeit az adóteljesítmény ugye nem befolyásolja (attól, hogy hangosabban kiabálunk, mi még nem halljuk jobban a távoli felet).
    Tehát a teljesítmény nem minden: 7 decibelnyit javíthatunk a #1406-os hozzászólás linkjein szereplő eszközök USA-beli verzióival, de ez csak "visszirányban" (kliens -> router) érvényesül, a routert / AP-t ugyanolyan jelszinttel veheti a kliens, mint az európai piacra szánt változatokkal. Ezzel szemben egy nagyobb nyereségű antenna oda-vissza javítana a kapcsolat minőségén, csak sajnos beltérre (az olcsó hamisítványok durva túlzásait nem számítva) nem létezik túl nagy nyereségű körsugárzó. A "high gain" egyébként az antenna nyereségére vonatkozna: egy átlagos kliens, pl. PCI-os kártya antennája 2 dBi körüli (félhullámú dipól), ezeken a TP-Link típusokon elvileg 4 dBi nyereségűek vannak. De az EIRP-értékbe ezek már beleértendőek (erről szól az EIRP), így a vevőoldali érzékenységet - ami a specifikáció szerint amúgy sem túl kiemelkedő - javíthatják valamelyest.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák