Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz szabifotos #1326 üzenetére

    Hibás feltételezés, hogy eleve vékonyabb a wifi-hez használt (vagy felhasználható) kábel a TV-technikában alkalmazott 75Ω-os kábelnél. A másik hiba azt gondolni, hogy ez az 50 vagy 75Ω érték koaxkábel esetén ellenállást jelent. Ez a kábeljellemző a hullámimpedancia, lásd még itt. Mindkét gyakori hullámimpedanciájú koaxból létezik vékony és vastag is, szóval itt sem a méret a lényeg :U.
    "A sima 75 ohm coax használható wifi antennánál, van egyáltalán különbség?"
    Természetesen van különbség: ha tápvonal hullámimpedanciája nem egyezik meg a generátor (vételnél: antenna, adásnál: adó végfokozat kimenete) és a terhelés (vételnél: vevőfokozat bemenete, adásnál: antenna) karakterisztikus impedanciájával, akkor az állóhullámarány (SWR) megnő, ezzel illesztetlenség, végső soron plusz veszteség lép fel a tápvonalon a jel továbbításakor. A hullámimpedancia ezért nem egy rossz vicc, amit a geek-ek kedvéért találtak ki, hanem a legfontosabb elektromos kábeljellemző a fajlagos csillapítással (ez utóbbi a hullámimpedanciával ellentétben frekvenciafüggő) egyetemben. Egyébként a rádiótechnikában általánosan 50Ω-os kábeleket vezetnek, csak azzal az átlagos felhasználó jóval kevesebbet találkozik, mint a video- vagy tévétechnikával, amelyeknél a 75Ω a megszokott hullámimpedancia.
    Mod. #1327-re: "legyen annyi elég hogy nem jo,mert vastag,meg mert nem bírnáá az iramot"
    Ez - már meg ne haragudj, de - azért marhaság, mert az említett kábelveszteség, a fajlagos (adott frekvencián, hosszegységre eső) kábelcsillapítás összefüggésben van a kábel átmérőjével. Vagyis az adott hosszban vezetett kisebb csillapítású kábelek mind nagyobb átmérőjűek. A csillapítás és az átmérő fordított arányban állnak egymással. Bár a fajlagos csillapítás nem csak az átmérő függvénye, hanem egyéb anyagi tulajdonságoké is, a kisebb veszteségű kábeleket a 'vastagabb' típusok között kell keresni.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák