Hirdetés
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
Aktív témák
-
törölt tag
válasz floatr #18043 üzenetére
még csak nem is aznap szokott jönni a végleges frissítés, mert áltlaában akkor jól leterheltek a szerverek, hanem 2-3 nappal előtte, tehát már aki 9.10-et használ, az a véglegest használja elvileg (nekem például már 1-2 napja nem jött olyan jellegű frissítés, csak ilyen mozilla meg chromium daily).
-
Major Major
senior tag
válasz floatr #18377 üzenetére
így első blikkre: másold be az új partícióra a cuccokat, akár simán nautilusban, nézd meg az UUID-t blkid-del, jegyezd fel
aztán reboot recovery módba, nevezd át a régi home mappádat a biztonság kedvéért, csinálj egy új üreset, írd be az fstabba, aztán mehet a reboot normál módra(#18383) Laybee
azért nem kell megsértődni, valószínűleg senmi nem tudott okosat mondani, pl, én sem talélkoztam még ilyen problémával (igaz, W7-el sem) én simán tudtam partícionálni/átméretezni Vista által létrehozott partíciós táblán
mindenesetre örülök, hogy sikerült(#18365) Major Major
nem keveset szenvedtem mire rájöttem, hogy mi a gond
leírom, hátha valaki belefut: tehát ha azt veszed észre, hogy nem működik az internet (pontosabban csak és kizárólag a google oldalai jönnek be) a vezetékes hálón annak ellenére, hogy kap IP-t a gép, az MTU értéket kell 1400-ra állítani automatára a NM kapcsolat szerkesztés ablakában
_______Na remélem sikerült mindenkinek a gondját-baját megválaszolni, mozgalmas két nap volt
Nekem tetszik a Koala, barátnőm SIS alapú laptopján, amire tavaly még nem tettem fel az Ibexet, mert csak szenvedés volt vele, szinte minden megy out-of-the-box, legnagyobb meglepetésemre ati zárt driver suspen-hibernate is gond nélkül működik, egyedül ez a netes dolog szivatott meg.Remélem mindenki meg lesz vele elégedve, nagyot alkottak megint a srácok.
[ Szerkesztve ]
-
lapa
veterán
válasz floatr #18606 üzenetére
előrebocsájtom, hogy nem értek hozzá, eredetileg az ubuntu "ati bigdesktop" howto alapján csináltam. ha minden igaz ez csak a két képernyős kiterjesztett asztalhoz jó:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Section "ServerLayout"
Identifier "aticonfig Layout"
Screen 0 "Default Screen" 0 0
EndSection
Section "Files"
EndSection
Section "Module"
Load "glx"
EndSection
Section "ServerFlags"
Option "Xinerama" "off"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "0-CRT1"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
Option "PreferredMode" "1280x1024"
Option "TargetRefresh" "60"
Option "Position" "0 0"
Option "Rotate" "normal"
Option "Disable" "false"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "0-DFP2"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
Option "PreferredMode" "1280x768"
Option "TargetRefresh" "60"
Option "Position" "1280 0"
Option "Rotate" "normal"
Option "Disable" "false"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "fglrx"
Option "VideoOverlay" "on"
Option "OpenGLOverlay" "off"
Option "DesktopSetup" "horizontal"
Option "Capabilities" "0x00000800"
Option "PairModes" "3200x1024+3200x1024,0x0+0x0"
Option "Monitor-CRT1" "0-CRT1"
Option "Monitor-DFP2" "0-DFP2"
BusID "PCI:1:5:0"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Configured Video Device"
Monitor "Configured Monitor"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Virtual 3200 1024
Depth 24
Modes "1280x1024@60"
EndSubSection
EndSection -
rtom
senior tag
-
Major Major
senior tag
válasz floatr #18703 üzenetére
szerintem nem írtunk saját xorg.conf-ot itt a fórumban Strykernek, szóval nem ott lesz a gond szerintem (vagy a zárt driver telepítő beleír a xorg.conf-ba is?)
de amúgy elég kinullázni, még nano sem kell hozzá, csak átnevezni:
sudo mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak
meg reboot sem kell, csak egy gdm restart -
leviske
veterán
válasz floatr #18751 üzenetére
Értem.
Úgy döntöttem, hogy az Ubit elindítom CD-ről és átmentem az adataimat az asztalira. A Firefox könyvjelzőket (esetleg a sütiket az elmentett jelszavakkal) hogy tudnám úgy átmenteni, hogy nem tudok a Windows-ba belépni? És hova kell majd átmentenem Ubin belül?
Előre is kösz a segítséget!
-
Vladi
nagyúr
válasz floatr #19017 üzenetére
Mit is mond? Ez szerintem vagy bug, vagy valami fícsör.
Tempfix: tégy be egy szkripet ami újraindítja neked boot után a localba.(#19016) milestone:
Ezt olyan sokszor kérdezték már (pontosan ezt ) hogy mostmár megírom egy rövid cikkbe. Egyébként +1 wubira.
(#19018) V.Stryker :
sikerült dűlőre jutni fstab meg csatolás témában?
(#19023) Speeedfire:
fstab továbbképzést javaslok. A könyvtárra meg a megfelelő jogokat add meg, és akkor menni fog.
transmissiont mindjárt megnézem neked. Nem veled leveleztem ebben a témában?Anyám kezdek szétesni. Meló mellett nincs ideje az embernek a hobbijára. De azt jól látom, hogy az utóbbi időben nagyon megszaporodtak itt az újonc linuxosok?
[ Szerkesztve ]
Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!
-
Nowhereman
őstag
válasz floatr #19008 üzenetére
netről frissítettem a 9.04-et. azzal is elszórakozott majd 4 órát...
nos azóta a szoftverek hozzáadása helyett egy "ubuntu szoftverközpont" jelenik meg. Amint belépek idióta nagy ikonos felület, és a szimpla kipipálósdi végén változások alkalmazása+jelszó helyett a pipák helyén egy oldalranyíl - ott leírás - egy telepítés tábla - katt - jelszó - majd letölti és telepíti a szoftvert. ÉS EZT EGYESÉVEL VÉGIG KELL CSINÁLNI. Ha valami kellemes volt, hogy a pipázás után a gép csinált mindent magától, közben az ember meglátogathatta a szomszédasszonyt vagy amit akart, most meg ott seggelhet 4 órán át, és mire végez, és már a billentyűzet kopásából is ki lehet találni a jelszót. Ha meg valamit le akarok szedni, akkor nincs olyan, hogy mondjuk már telepített+játék, hanem csak telepített van, aminek hála úgy 200 progi között kell kibogarászni hogy melyik móka nem az ízlésem... Szóval aki tudja, hogy lehet megkerülni ezt a förmedvényt, annak örök hálám, aki meg jól acélbetétessel agyonrugdossa azt, aki ezt a "ubuntu szoftverközpont" nevű rémmel elrondította a rendszert(vagy az emberiség létét fenyegető szinten hülye, vagy a M$-tól kapja a fizut), örökre imáimba foglalom.
Utánam a kondenzcsik!
-
törölt tag
válasz floatr #24115 üzenetére
nekem egyszer-kétszer okozott, de nem az xfce, hanem valamelyik *box (open vagy free, vagy valamelyik másik), mert azt állítottam be alapértelmezettnek, de elfelejtettem, és egy szép fekete képernyő fogadott csak. emiatt (inkább gyorsaság végett) inkább újraraktam, mert azt hittem, valami komoly baj van. másodszor már az ijedelem után eszembe jutott, hogy mi lehet a gond. és tényleg. szóval elvileg.
-
floatr
veterán
válasz floatr #24128 üzenetére
Közben elkezdtem használni a XFCE-t, és baromira megtetszett. A gnome/KDE működéséhez képest iszony fürge, és a beállítások kiismerése után csak pár kisebb nehézségbe futottam bele:
-- nem tudom beállítani a KDE-s alkalmazások stílusát/betűtípusát
-- a thunar nem kezeli a GVFS-t, így nem tudok röptében behúzni pl. SMBFS vagy SSHFS alapon filerendszereket.Az érdekessége a gnome/KDE után, hogy a desktop váltás még kompozit módban is úgy műxik, hogy "minimalizálja" az ablakokat, amik nem az aktuális desktopon vannak. Ezt abból tudom, hogy az ATI driver kínos másodperceket rászámol egy desktopváltásra compiz használatakor, dehát ez máshol sem volt jobb. Itt annyi a difi, hogy matatás nélkül nem vágja telibe a memóriát nem látható ablakok mocskaival feleslegesen.
-
MODERÁTOR
válasz floatr #24253 üzenetére
Ha gondolod, átküldhetem neked a béta állapotú rendszermentő és helyreállító alkalmazásomat, meg néhány szóban leírhatom, hogy mit kell tenned pontosan, hogy lementsd és később majd visszaállíthasd a rendszeredet. Annyi, hogy kell legalább annyi fölös hely a /home-on belül, hogy csak a rendszer másolata elférjen ott egyszer.
<-ƘƘ->
-
Siriusb
veterán
Jelenleg a SystemRescueCd-t használom. Mivel ext4-em van,az fsarchiver tud mentést készíteni a fájlrendszerről (tömöríteni is képes). Előnye, hogy eltérő méretű partícióra is vissza tudod állítani a rendszert, illetve ha valamelyik fájl sérül, csak azt az egyet veszted el, nem az egész archivumot.
-
MODERÁTOR
válasz floatr #24255 üzenetére
Elküldtem a címedre amit itt megadtál. Annyi a teendőd, hogy kicsomagolod, majd Nautilusban kétszer rákattintasz a "Telepites" fájlra és futtatod terminálban.
Ha kész, akkor pedig a menüben elnavigálsz a Rendszerment v0.1.0-ba és rákattintasz az "Új mentés készítésére". Várd meg amíg végez (először ez eltart egy ideig, másodszori mentésre már sokkal gyorsabb). Ha vissza szeretnéd állítani jelen esetet véve a rendszeredet, akkor pedig navigálj el a Rendszerment v0.1.0 -> Rendszervisszaállítás -> Csak a rendszer visszaállítása menüponthoz, és kattints a mentés dátumára, amire vissza szeretnéd állítani a rendszert. Ekkor megcsinálja a cucc és újraindul a gép.<-ƘƘ->
-
MODERÁTOR
válasz floatr #24258 üzenetére
Természetesen a cucc működik úgy is, ha csak terminál van.
Egyszerűen írd be, hogy
rendszerment
majd a menüben ugyanúgy tudsz navigálni, csak számokat kell írnod.
Ha egyáltalán nem jön be, akkor pedig LiveCD-előkap, elindítod, felcsatolod a /mnt alá a rendszert (ahogyan van, minden partíciót a helyére), majd beírod, hogy
/mnt/bin/helyreállítás
és ott látod majd, hogy mit kell csinálnod, ugyanúgy felsorolja dátum szerint a visszaállítási pontokat.[ Szerkesztve ]
<-ƘƘ->
-
Vladi
nagyúr
"pontosabban hogyan lehet visszaállítani a rendszert, amennyiben odavágok neki egy manuális dpkg update-el?"
Nem lehet lockolni a verziószámot?
(#24255) floatr:
Ati cucca le, xorg átír örül?
(#24258) floatr:
Ha az x elpánikol, akkor hagyományosan vesa driverre állunk vissza. Erről írtam a blogomban.
[ Szerkesztve ]
Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!
-
válasz floatr #24297 üzenetére
Milyen típusú Ati-ról van szó? Mert a HD-s szériások kimondottan jól mennek már a 9.10-el (nem csak nálam) 8.04-el kezdtem (HD4xxx) elég jó volt, utána a 8.10 már nem annyira, a 9.04 már inkább szar, de mostanság egész jó
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
MODERÁTOR
válasz floatr #24314 üzenetére
Most már mindenképpen érdemesebb megvárni a mostani LTS-t. Éppenséggel éppen ma jön a Beta 1 a Lucidból (de várom már ), akár azzal is ellehet kezdeni kísérletezgetni, már nem annyira kockázatos. Meg neked elküldtem a cuccomat is, de pm-t hiába írok.
Jómagam használtam egy darabig Karmiccal a nyílt drivert, de elég sok volt a képhiba, ezért annyira nem ajánlanám oda a beüzemelését. Viszont Luciddal már elég jó a helyzet, és nem kell bűvészkedni sem, egyből megy minden.<-ƘƘ->
-
Vladi
nagyúr
válasz floatr #24312 üzenetére
Az intel vonalon pont akkoriban volt regresszió. Részben átírták a drivert, mostanában jön ki belőle. 2 dolgot tehetsz: vagy régebbi disztrót használ, vagy újat. A másik, hogy végig sínylődőd a regressziós időt.
fglrx hol megy, hol nem. A xorgos fiúk csinálják a dolgukat, amit a gyártó nem mindig tud/akar lekövetni. Kár ezen rugózni, így van már egy ideje. Hosszútávú megoldás kizárólag a nyílt driver lehet, mostanában már lehet rá alapozni.
nvidia: hm... azért emlékszem én 2 hónapig visító hűtőre, meg xorg downgradre, mert a legendás támogatásuk akkor éppen nem voltak a helyzet magaslatán.
(#24308) hali01:
Úgy fest, nálad a 9.04 a megfelelő választás. Majd egy pár hónap múlva válthatsz 10.04-re. A csomag ellátottság közel azonos minden kiadásnak, nagy változást nem hoz a fél év. Mi az ami hiányzott?
A funkciók közül mi újat hozott a 9.10, ami korábban hiányzott? Lehet megoldható az is.(#24314) floatr:
Tapasztalat, enyim:
fglrx-el random fagyás. Úgy beállt mint a gerely, ilyet még linuxon nem láttam: egyszer csak leáll az x. Ugyan azt a képet látom. ssh-n rámentem és futott a renszer. váltás 3-as futási szintre, majd vissza 5-re, közben ugyan az a kép. Semmi változás.radeonHD driver: hopp hirtelen eltűnt a fagyás és tudja mindazt amit elvárok tőle. Ja nem. Többet. Van plymouth boot.
[ Szerkesztve ]
-
válasz floatr #24312 üzenetére
9.10 szoszó, az alapvető dolgok mennek, kompozitos mód fejlődik, de ablakméretezéskor a gép másodperceket zakatol - szerintem a compiz-al lehet valami, hosszas állítgatás után nekem megszűnt ez a várok egy kicsit a maximalizálás előtt dolog. "Mindent" kikapcsoltam (érdekes volt mikor nem tudtam mozgatni az ablakokat ), majd szépen sorba kapcsolgattam be őket.
(#24314) floatr: még nem próbáltam a radeonHD-t ezért ajánlani se akartam, de biztos jó dolog
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
törölt tag
válasz floatr #24698 üzenetére
én szeretem mondjuk ha új dolgokat integrálnak, de az a baj, hogy a régiekre nincs elég idő néha, hogy befejezzék. bizonyos dolgok csak bizonyos verziókban mennek, mert aztán töszköltek valamit a rendszerrel megint, és persze nem lett tökéletes.
örülnék neki, ha jó sok erőforrás állna rendelkezésre a fejlesztéshez, mert remek kis rendszert lehetne építeni. bár jelenleg nincs bajom a luciddal sem, de valószínű a szerencsés hardverkombinációnak köszönhető. a szüleim atomos nettopjában péládul meg se nyikkan a videókártya 9.10 alatt, pedig azt mondták, hogy az (akkor) újonnan bevezetett intel driver majd aztán milyen fasza lesz. ugyanígy az egyik barátom gma500-as vga-ja is szórakozik, nem lehet normláisan használni a netbookját... -
mzx
senior tag
válasz floatr #24699 üzenetére
köszi
k i e g :
áááá tényleg .... bakker .... hogy erre nem is gondoltam : a beépitett sound recorder ... sokszor ott van az ember keze ügyében a megoldás, és messzebb keres ... igazad van! Mindjárt probalom is . ... na meg még 1-2 másikat is, ha már adtál listát.[ Szerkesztve ]
-
localhost
Közösségépítő
válasz floatr #26411 üzenetére
Oppersze! De ugye ez nem indok arra az állításra, hogy a textfilejaim bootvírussal fertőznek ?
Az én állításom "nagyvonalakban" hozott példát a fertőzés megtörténésének mikéntjére.[ Szerkesztve ]
¤ Most már biztos: teljesen normális vagyok! ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Mondták itt ezek a hangok is a fejemben. :)) ¤ My IP is: 127.0.0.1
-
törölt tag
-
ntomka
nagyúr
válasz floatr #30484 üzenetére
Szerintem meg egy próbát megérne. Ha máshogy nem, kis szabadidődben telepíts egy tesztrendszert, rakd fel az xorg-edgers tárolót, frissíts be, és nézegesd mennyire stabil vele. Legalábbis ha tényleg szükséged van az energiagazdálkodásra, különben marad az fglrx.
ツ Headphones on - World off
Aktív témák
- Sorozatok
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen routert?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Távol-keleti webshopok OFF topikja (játékok, kuponok, stb.)
- PayPal
- Kés topik
- Horgász topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- PC játékok, csere on
- Pc játékok (szép állapotban)
- Xbox Game Pass Ultimate / Core / PC előfizetés 1-36 hónap AZONNALI KÉZBESÍTÉSSEL!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN licenckulcsok - kedvezményes ajánlatok (frissítve: 2024. 10. 01.)
- Windows 10, 11 Professional, Home, Enterprise licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akció!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest