Új hozzászólás Aktív témák

  • Fritz Teufel

    addikt

    válasz acsati #9159 üzenetére

    Ha még nem nyúltál hozzá. Tegnap elfelejtettem idebökni, pedig fontos. Nem kell újrahúzni a rendszeredet, még véletlenül sem. Rendesen karban kell tartani. Az nem normális, hogy egy operációs rendszer a végtelenségig hízik. Ez a Windows baromsága, de megfelelő hozzáértéssel kordában lehet tartani. CSak tudni kell, hogy mihez kell nyúlni.
    Nekem 5 évig futott a laptopomon Windows egyetlen újratelepítés nélkül és még elment volna ugyan ennyi ideig, ha nem váltok valami jobbra. Nagyjából havonta takarítottam a rendszer szemetét és így biztonságosabb volt a gépem - már amennyire egyáltalán lehet - gyorsabb és a foglalt területet is visszaszereztem.

    Tehát, a karbantartás:

    Felesleges fájlok törlése - angolul: temp:
    C:\Documents and Settings\USERNAME\Local Settings\Temp
    C:\WINDOWS\Temp
    C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download
    C:\Windows\Prefetch

    Username a felhasználód neve

    Lomtárat is érdemes kiüríteni (C:\RECYCLER), illetve a méretét csökkenteni: jobb-klikk a Lomtár ikonra Tulajdonságok, és csuszkával állítsd ~5%-ra.

    A Windows frissítésekor keletkezett szemét fájlokat is törölhetjük:
    C:\WINDOWS alatt az összes $-al kezdődő könyvtárt és tartalmukat törölhetjük. (Ezek rendszermappák, azaz az intézőben az Eszközök / Mappa beállításai alatt, a Nézet fülön a "A rendszermappák tartalmának megjelenítése" be kell, hogy pipálva legyen.

    Internet Explorer cache:
    Az Internet böngésző által tárolt (cache) fájlok össz. méretét is érdemes korlátozni:
    Internet Explorer Eszközök menüpontja alatt, az Internet beállításoknál az Általános fülön (középen) a [Beállítások] gombra klikk és a Használható lemezterületek méretét állítsuk 100MB-ra, OK. Ezután a [Fájlok törlése] gombra klikk, OK (a törlés több percig is tarthat), OK.

    Ezek azok a helyek a rendszerben, ahova jellemzően települnek a fertőzött dokumentumok. Ezek rendszeres törlése helyet takarít meg és magadnak is szívességet teszel vele. Ha ezeket törlöd, akár több GiB tárhelyet szerezhetsz vissza.

    A partíció mérete növelhető (ilyent is csináltam már) újratelepítés nélkül. Én ehhez a PartitionMagic alkalmazást használtam, koromnál fogva én még ezt ismertem és használtam több mint 10 évvel ezelőtt is. A második partíció méretének csökkentésével kell kezdeni. Vigyázz, nem lehet a csökkentés akkora, hogy foglalt adatterület is beleessen. Magyarul nem lehet kisebbre venni a partíciót, mint amennyi adat van rajta. Legrosszabb esetben: foglalt adatterület + 20% szabad terület maradjon. Ha 20%-nál kisebbre veszed, akkor nem fog lefutni a defragmentáló alkalmazás (ez az NTFS fájlrendszer már elavult korlátja). A partíciós tábla módosítása akár 1 óránál is hosszabb lehet, a tárolód méretétől függően. Ha ez kész, akkor most lesz egy partícionálatlan terület a rendszerpartíciód és a második partíció között. Ide kell kiterjeszteni az elsődleges partíciót. Ez valamivel gyorsabb lesz.

    Hát, ennyi lenne és nem kell újrahúzni semmit...

    Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2

Új hozzászólás Aktív témák