Új hozzászólás Aktív témák

  • battag

    aktív tag

    Sziasztok!

    Megoldást keresek egy kb. másfél éves problémámra. Társasházban lakom, csak T van, és mivel nincs semmilyen TV vagy telefon előfizetésem (nem is szeretnék), így a (nem közvetlen) szomszéddal kommunát alkotunk, tőle kapom a netet WIFI-n (LAN kábelt nem tudunk kiépíteni!). Mivel gyenge a jel, Wifi repeatert kell használnom és itt kezdődtek a gondjaim.
    Eddig több próbálkozásom volt, pl. használtam
    - Linksys E2500+DD-WRT-t de csak wireless kliensként működött stabilan, korábban csak 2-3 maegabittel volt képes repeatelni (a cucc még mindig megvan, de minek...),
    - D-Link GO-RT-N300, de a gyári firmware nem volt képes repeater/repeater bridge módra, CFW-t nem találtam (két nap után visszavittem),
    - Netis WF2411-es, ami mindent tud, ami nekem kellett (repeater bridge mód, erős antenna) de míg az elején kb. egy hétig ment gond nélkül (a 30/5-ös netből Wifi-n keresztül megvolt kb. 15/5,5), a végén már csak max. 1-2 napot működik, aztán vagy wifi nem volt, vagy csak a feltöltés működik, vagy teljesen meghal az egész. Érdekes, hogy egy újraindítás mindent megold és 30 mp múlva minden úgy működik, mint a nagy könyvben, egészen max. 24-48 óráig.
    Ne ezt untam most meg és tanácsot kértem itt a fórumon, kerül amibe kerül (kb. 10.000 Ft-ig), de stabil, repeater funkcióra képes router kellett nekem.
    A közösség tanácsára vettem is egy ASUS RT-N12 D1-et (még mindig megvan), ami az első napokban még kiválóan működött (a 30/5-ös netből Wifi-n keresztül megvolt kb. 26/5,5). Aztán elkezdte pont ugyanazokat a tüneteket produkálni mint a Netis, a végén ugyanoda jutottunk, hogy kb. 24-48 óráig minden működik rendesen, aztán lehal, kihúz, bedug, 30 mp és újra jól működik. Örömmel fedeztem fel, hogy van időzített reboot opció a 3.0.0.4.378.9479 FW-ben, de természetesen bugos. Próbáltam anno a béta 9.0.0.4.380.2928-as FW-t is de az nem véletlenül béta, az időzített reboot ugyan megy, de más semmi, fel sem tudott csatlakozni a szomszéd wifijére.
    Nagy elkeseredésemben tanácsot kértem egy vérprofi ismerősömtől (még a T-nek is szokott mindenféle munkákat csinálni, router programozástól az e-mail rendszer fejlesztéséig), Ő azt javasolta, hogy nem repeater képes routert, hanem céleszközt vegyek, így beszereztem egy TP-Link TL-WA850RE repeatert. Sajnos csak ideig, óráig hozott változást, most már ott tartunk, hogy néha napon belül is újra kell indítani, mert teljesen lehal, annak ellenére is, hogy hajnali 4-kor ütemezetten újraindul minden nap.
    Még volt az ASUS routerrel egy gyenge próbálkozásom, amikor egy belső hang miatt ellátogatva a support oldalra felfedeztem, hogy van friss FW, a 3.0.0.4.380.4180. Fel is tettem, de amint konfigurálom a repeater módot, újraindul és utána teljesen meghal. A szomszéd routerén keresztül még magát a routert el lehet érni, fel is van rá kapcsolódva, de IP-t nem oszt (pontosabban nem ad tovább). Sokat gondolkoztam, hogy mi lehet a hiba oka, végül arra jutottam, hogy a szomszéd T-s SagemCom FAST3686 Home Gateway-e valamiért nem ad IP-t DHCP-n, így az ismétlő eszközök sem lesznek elérhetőek. De hogy ez miért van nem tudok rájönni, lévén két napig is megy minden, máskor egy órán belül megszűnik a net. Próbáltam beállítani a SagemCom routeren, hogy MAC cím szerint fix IP-t osszon ki a repeaternek, de természetesen nem azt osztja ki, amit beállítok (a repeater meg is szűnik létezni az éterben), utána pedig bűvészkedhetek laptoppal, hogy egy olyan pontot találjak a lakásban, ahonnan közvetlenül fel lehet kapcsolódni a SagemComra és törölni a beállítást.
    Az előbb már említett ismerősöm szerint a hiba odát van, azaz a szomszéd T-s SagemCom FAST3686 Home Gateway-e a ludas mindenben (ezt az elméletet csengíti, hogy a Netis időkben még egy ADSL router volt a szomszédban, azzal is ugyanezek voltak a gondok). Szerinte azt kellene megoldanom, hogy a SagemCom Home gateway-hez a szomszédnál csatlakoztassak egy Wifi routert (pl. az ASUS-t) LAN-nal, és ez a router lássa el a továbbiakban a wifi funkciót (a SagemCom-on kapcsoljam is ki), lévén a SagemCom (és az összes szolgáltatói kütyü) egy kalap sz@ar (ennél szakszerűbben fogalmazott). Ehhez az wifi routerhez kapcsolódjak egy repeaterrel (mondjuk a TP-Linkkel). Így szerinte mennie kell.
    Ezt persze nem olyan könnyű kivitelezni, lévén nem a saját lakásomban kell majd elhelyezni egy újabb kütyüt, állítgatni az antennákat az optimális adás-vétel érdekében. Így elég nagy szívességet kell majd kérnem.

    Szerintetek ezzel a megoldással számíthatok sikerre?
    Van valakinek tapasztalata SagemCom FAST3686-tal és bármilyen repeater hibamentes együttműködésével?
    Egyéb megoldási javaslat (a "A vezess át LAN kábelt!" vagy a "Köttess be DIGI-t, UPC-t T-t magadnak" opciókon kívül)?
    Jó helyre írtam egyáltalán?

    Minden építő hozzászólást várok, elnézést a litániáért!

    BattaG

Új hozzászólás Aktív témák