Új hozzászólás Aktív témák

  • GoodSpeed

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz pjen #7345 üzenetére

    + #7344asdf_: Az a helyzet, hogy eddig erre nem gondoltam ennél az esetnél meg főleg nem. Mert ugye vannak a komolyabb tetőre szerelhető cuccok, aminél az ember vágja, hogy azt be kell építeni, meg össze kell hozni, hogy a váltóárammal szinkronban legyen stb... de itt van ez ami erősen limitálva van, és ilyen járulékos költségek:

    - ugyanúgy beépítés, a falba behúzni (akkreditált villanyszerelő)
    - villanyóra csere (akkreditált villanyszerelő)
    - engedélyeztetés
    - kapcsolószekrényzet cseréje...
    - belső munkálatok utáni helyreállítás

    Nekem pl 3 ilyen is elférne az erkélyemen így ránézve egy pillanatra, de ebből nem igen engedélyeznek ugye ennyit.

    Az előző címemen volt két villanyóra, egy az éjszakainak. Itt meg van egy. H-s tarifához is cserélni kellene a villanyórát, de ha még éjszakait is akarnék akkor már garantált, hogy a szekrényt is kell, annak helyet kell kialakítani plusz fenti rituálé. Ja meg csak akkor 2019-ben mondták, hogy az utcáról 150 000 Ft-ért hozzák be a vezérelt áramnak a légkábelt + a szekrényzet kialakítás, bővítése még annyi.... + a belső munkálatok, +azoknak a rendbehozása (pl ha festetni kell az legalább még 150 000 Ft)... ezért is hagytam a francba. Rezsilimitig nem is érdekelt, mert nyáron azt az egy klímát kibírta az ember. Mondjuk akkoriban télen csak a páramentesítő elvitt 9000 Ft-ot :D Már eladtam, mert most 20 000 Ft-ot vitt volna el havonta, és a garancia is lejárt rá, szóval kiugrottam belőle.

    Jött hozzám egy BMW-s új kocsis gyerök ... mutatom neki a klímát, mondom, hogy ez 1/4 kW-ot vesz fel, erre elmenekült, mert azt gondolta, hogy ez alig fogyaszt :D Aztán jött egy mérnök hölgy Debrecenből, még 5000-zel többet is adott érte, és elvitte :D Az a szerencsém, hogy már 2021/2022 telén elkezdtem a páramentesítést kitapasztalni szellőztetéssel, hogy hol van az arany középút, amikor már nem is magas a pára, meg a fogyasztás is kellemesen alakul. Eleinte (2020 és 2021 között, ez még előbb kezdődött) éjszakára magamnál bukóra nyitott ablakkal aludtam, amikor nem volt -10 fok. Akkor még a Konvektorok nem voltak digitális termosztáttal vezéreltek (2020-ban vásárolt új Vara-FÉG Basic (4.1.1 & 5.1.1 Sit 630-as vezérlővel) és az indíttatás nem is a páramentesítés volt, hanem arról volt szó, hogy a nappali 24 fok nekem sok volt éjszaka. Manuálisan nem akartam mindig a konvektort lentebb állítani. Általában napközben is volt egy kis szellőztetés, de este is egy rövid. Szóval úgy felejtettem éjszakára, és azt tapasztaltam, hogy mindössze reggelre 2 fokot esett a hőmérséklet a szobámban, friss a levegő stb... azért esett csak ennyit szerintem, mert az ablak és a szoba légtere között van egy roló, egy függöny, és egy sötételő is. Tehát egyrészt folyamatosan cserélődött a szoba levegője, nem kellett manuálisan állítgatni a vezérlőt, nem volt penészedés, és innen jött az ötlet, hogy ha működik ez így az én szobámban, akkor talán meg lehet oldani további finomítással a többi helyiségben is. Főleg a nappaliban. A Nappalinál ez a bukóra nyitom az ablakot nem működött volna, mert az hatalmas ablak, több mint kétszer akkora mint az enyém, már eleve ott, hogy az egyben van, nem kétszárú. Ott az vált be, hogy naponta kétszer szellőztetettem, de ha már kihagytam egyet akkor jelentkezett a probléma. 2021/2022 telén már nem igen volt használva a páramentesítő. Megjegyzem 2019-ben 0-24-ben ment, és naponta 3x 1,8 litert termelt ki. Azokon a teleken közelebb volt a havi villanyszámlánk 2019-ben, és 2020-ban a 20 E-hez mint a 15 ezerhez.

    A rekorder villanyszámlám is 2020-ban keletkezett, akkor volt egy dobrepedés - azután vettünk új konvektorokat, de még előtt pár hétig a napelemes rendszer akartuk kiépíteni, csak mivel társasház, egyrészt a tető osztatlan közös tulajdon, másrészt hely sincs fent annyi, hogy elég legyen, aztán hőtárolóskályhában gondolkoztunk, meg infrapanelben - szóval le lett a lakás egyébként 2017-ben teljesen áthúzott elektromos hálózata tesztelve, ment egy Split klíma nappaliban (ez amikor -6 fok alatt volt kint, rendszeresen olvasztgatta magát lefele), két olajradiátor + két ADAX fűtőpanel. Akkor is luxus volt, most meg ugye 2x szorzóval menne :D

    Volt CO érzékelőnk, az mentette meg az életünket. EMOS co-érzékelő GS819, aztán miután kiderül, hogy marad a gáz, vettünk mellé még egyet: Honeywell XC100D-HU-A. Az utóbbi az én szobámban van. Mind a kettő megbízható a katasztrófavédelem honlapján bevizsgált, és ajánlott típusokként szerepelnek.

    be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP

Új hozzászólás Aktív témák