Új hozzászólás Aktív témák

  • bcl

    senior tag

    válasz liksoft #6398 üzenetére

    Nem írtam, hogy te akarsz váltani, nem is írtam olyat, ha elolvasod, amit írtam :) Csak annyit írtam, hogy "tudtommal nem lehet váltani".

    A mentés titkosítására valami olyat ír a Viber, hogy
    "A felhőbe mentett adatokat már nem védi a Viber titkosítása, és azokra a Google szabályai, és gyakorlata vonatkoznak."
    Azaz ők (tulajdonképpen) csak annyit mondanak, hogy a Viber saját end-to-end titkosítása nem védi. Ettől más védelem még lehet.
    Ez a kulcsosdi, amiről a lentebbi link is szól, azért még elég fontos, mert ugye a Google így tudja (többek között, gondolom) pl azt is szabályozni, hogy egy app ne férjen hozzá egy másik app adataihoz. Egy app kulcsát csak ő tudja használni.
    Hogy milyen technikai, illetve jogi okai vannak ennek a megoldásnak, nem tudom, sosem olvastam utána. De nagyon erős a gyanúm, hogy egy ekkora cég nem hasraütésszerűen döntött így, millió programozó ÉS jogász gondolta ezt végig, nézett utána a megvalósítás korlátainak, lehetőségeinek.

    Van rá igény, nekem is lenne, a neten is fellelhetők ennek nyomai. Hogy valaha lesz-e erre megoldás, nem tudom.
    Ha sokan kérik, biztos.

    Az, hogy a saját adataidhoz nem férsz hozzá, azért nem teljesen igaz, mert de: a Viberből (jelen esetben).
    Elég nagy esélyét látom annak, hogy a Viber adatok valamilyen olyan módon/formátumban vannak oda elmentve, amivel te, én, mi, humánok nem sokmindent tudnánk kezdeni még akkor sem, ha látnánk őket. Pont, mint egy Word doksival se tudsz mit kezdeni ha nincs Word a gépeden. Ha belenézel, mondjuk egy texteditorral, csak egy rahedli krix-krax...
    Igazából ezt pont a szoftver készítőinek kellene implementálni, amit a Viber régne meg is tett, aztán szűk 3 éve kivette, és azóta *szik visszatenni. Anno, mikor a frissítés után írtam nekik, akkor megköszönték, és azt válaszolták, hogy majd fejlesztési javaslatként megfontolják. Anyám... 2 nappal azelőtt még benne volt... :W
    Bár hajlok arra, hogy a mindenféle technikai újítások tették rettentő nehezen megoldhatóvá az exportot (javított üzenetek, mindenféle egyéb meta-adatok...).
    A Windows-os Viber adatbázisa amúgy egy SQLite browserrel, meg egy pici SQL scripttel egészen olvasható formára hozható (ha valakit érdekel, szóljon, előtúrom, amit találtam), de ez azért akkor sem az igazi...

    A lentebb linkelt Viber adatvédelmi elvei mellé a Google-ra mentés alkalmával még hozzá kell venni a Google jogi feltételeit is, amit ugye mindenki, aki Google szolgáltatást használ (telefon, Gmail, stb) elfogadott.
    Én is.
    De bevallom sosem olvastam végig...

    Az, hogy GDPR szempontjából hogy néz ki a dolog, én sem tudom, de tervben van megkérdezni az egyik adatvédelmi nagyágyútól. A gyanúm nekem is az, hogy ez így nagyon nincs rendben: ha pl törlöm a Viber fiókomat, pillanatnyilag semmilyen lehetőségem nincs az adataimat bármilyen - ld. fentebb: általam is "olvasható" módon - elmenteni. Ami szerintem is felháborító, mert bármilyen felhasználási feltételek esetén sem hinném, hogy ez megengedhető lenne.
    Egyébként rengeteg más szoftverből, szolgáltatótól simán letölthetők az adatok valamilyen formában. Facebook (itt rengeteg féle, és még választani is lehet), Google (itt is sokféle, választató is), Whatsapp, Telegram, de még pl a Samsung is letölthetővé teszi a Health, meg egy csomó más, tőle, és/vagy rólam származó adatát...
    Csak a Viber gondolja úgy, hogy teljes egészében ő rendelkezik az adatainkkal, ami szerintem (is) nonszensz.

Új hozzászólás Aktív témák