- Hálózati / IP kamera
- Linux kezdőknek
- SQL kérdések
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- OpenMediaVault
- Starlink
- Az AI és a felhő számít, a tiszta energia nem: jó a szén is a tech szektornak
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gremovan
csendes tag
Ma már egyre ritkábban kerül elő nálam is. Igazából ha nem kell Oprendszert telepíteni, nem is használom.
[ Szerkesztve ]
-
Tigerclaw
nagyúr
Őszintén szólva az Apple nem azért lépte ezt meg, mert már nincs haszna a DVD-nek, hanem azért, hogy még több zsét húzzon le a vásárlóitól.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
leviske
veterán
Hm. Először nem működött a második szavazás, aztán frissítés után el is tűnt.
Amúgy nem gondolom, hogy egy MacBook Air és Mini szintű gép esetében annyira mérföldkő volna az optikai meghajtók elhagyása. Netbookot se nagyon kapni vele, mégse tört ki tömeghisztéria. A DVD elhagyása mondjuk eleve nem meglepő a Blu-Ray fényében.
-
Apollyon
Korrektor
Én is egyre ritkábban használom.
Viszont vannak adatok, amiket jobb elszeparáltan tartani. Pl fényképek, videók, egyéb dokumentumok. Erre a dvd szerintem tökéletes, ha vigyáz rá persze az ember, én mondjuk tudok, és amióta senkinek nem adok kölcsön semmilyen lemezt, azóta egy karcos lemezem sincs. Amellett hogy filléres költség / GB (artisjus-rablómatrica nélküli). Már csak a tartóssága kérdéses, de reménykedem azért hogy a "szendvicsben" (mivel a dvd ugye ilyen szerkezetű) nem fog úgy romlani a minősége, vagy egyáltalán nem, nem úgy mint a cd-nél.A PC world írta mint kontra a dvd-k ellen: "nagy a hibalehetőség a mechanikában, jelentős a karbantartási, javítási költség"
Ez egy oltári nagy bullshit, ha alig használod a szerencsétlen meghajtót nem fog az csak úgy tönkremenni, főleg hogy manapság 4500 Ft körül van egy NEC (oké sony) Optiarc meghajtó, ami tapasztalatom szerint jó minőségű.Én a 20x-osan írható Verbatimot 6x-osan szoktam írni (lehetne 4x-esen is de azt inkább nem), így nem tartok attól hogy emiatt is tönkremenne. A legrégebbi lemezem kb 5-6 éves, még mindig visszanyerhető róla minden bitről-bitre.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Tamás88
őstag
Még sokáig fogjuk használni a DVD-ket. Amúgy tudomásom szerint egyes netbookokban már jóval korábban kihagyták a DVD meghajtót helymegtakarítás végett. Amúgy nekem 2 DVD írom is van, az egyik be van építve, a másik pedig portable DVD íróként tudom használni, ahol nincs DVD író.
-
Mackósajt
senior tag
"...,amíg a jelenleg még milliószámra DVD-n tárolt filmek mentései el nem készülnek."
Ez persze az otthoni felhasználók filmjei esetén legálisan nem lehetséges, sőt esetleg technikailag is nehéz (másolásvédelem). Fantasztikus.
Örök téma, de egy film DVD-re tett másolásvédelem egyetlen célja a becsületes vásárlók szopatása, puszta rosszindulatból. Erre most jön egy második réteg. Megvetted rendesen a boltban a filmet? Felejtsd el, hogy megnézed őket pár év múlva egy új PC-n, így jártál, hülye voltál.
A zenei CD-knél bezzeg van már a WP-nek is integrált része az egy kattintásos bemásolás, pedig a zeneipart szidják a rugalmatlansága miatt.
Szerencsére azért nem eszik olyan forrón a kását. Én valahogy úgy emlékszem, hogy már az első Airben sem volt optikai meghajtó. A vékonyság érdekében feláldozták. Rosszul emlékeznék? nem hinném, hogy a PC piac gyorsan felkapja ezt a "trendet".
-
Brutális eb
addikt
Ha win 7-et kell húznom már azt is pendrive használatával teszem meg.
Panni net lemondva már távol tőlem. Voda vicc! Nordtelekom korlátozza a p2p forgalmat,!Ice dsl trükközik a sávszélességgel.T-kábelnet?Próba hónap után jön a szekventálás vigyázz velük.Digi most még rendben.
-
S-eye
senior tag
Jó lépés az Apple-től,bár nem csak azért vehették ki,mert már elavult.Csak akkor kezdeném leírni a DVD-t,ha már a Macbook Proból is kiveszik.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Basszus évek óta vannak ilyen gépek, enyémben sincs, de most Apple csinálta, egyből hír? Ehh.
Miniből elhagyni viszont orbitális baromság.
-
sztikac
őstag
Nem is emlékszem mikor használtam utoljára a dvd meghajtót a gépemben... Utoljára talán 3 éve Windows telepítéskor
-
Apollyon
Korrektor
válasz #95561216 #12 üzenetére
Szerintem ha most kitalálnák a gyártók és forgalmazók hogy leállnak a beépített írók forgalmazásával akkor sem lenne akkora baj, mindenki vesz egy USB-s külsőt, elrakja a szekrénybe aztán ha kell előveszi, és probléma megoldva. Lehet ezt már előbb el kellett volna indítani. Legyenek olcsók az SD kártyák, bár annyira olcsó sosem lesz mint a dvd lemez.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
tsii_H
tag
evente egyszer ha latok dvd-t...egyik haverom meg kb fel evvel kesobb vette eszre hogy a dvd iroja lecsuszott a molexrol, olyan szinten nincs hasznalva ott se.. felolem kukazhatjak az egesz szabvanyt ugy ahogy van, total folosleges a mai szelessavu net + 16k/2TB HDD arak mellett. nem szol mellette semmi az eg vilagon amiert eletbe kene tartani.
-
törölt tag
Azért nekem még elég sok filmem van dvd-n, bár igaz, hogy legutóbb például inkább letöltöttem, mert az asztalin is ki van kötve a dvd-író (nincs elég kábelem), de a mini médiagépnek is jó, szóval abba azért nem ártana. Nem mintha fenyegetett volna a veszély, hogy veszek egyet
-
davep
tag
Nem azért hagyta el és fogja elhagyni az Apple a DVD és bármilyen optikai meghajtókat, mert nincs hasznuk, hanem mert neki nincs rajtuk haszna. Ellenben ha a karámba terelt birkák majd a Mac App Store-t használják elsődleges szoftverforrásnak akkor ugye minden eladás után szépen kaszál.
Machete don't text
-
Polllen
nagyúr
Én azért még teljes nyugalommal veszek filmet dvd-n...
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
sh4d0w
félisten
Tökfrankó, hogy az online terjesztésre állnak át... de mi van, ha megint jön egy SQL Slammer-szintű fertőzés és ledöglik 2 napra az internet? Vagy akár többre? Vagy bármilyen egyéb ok miatt huzamosabb ideig szünetel a netkapcsolat...?!
https://www.coreinfinity.tech
-
alcsa
senior tag
"Legyenek olcsók az SD kártyák, bár annyira olcsó sosem lesz mint a dvd lemez"
szerintem lesz majd annyira olcsó sd kártya mint egy dvd, ugyan ezt hitték a floppyról cd-re váltáskor, cd-ről dvd-re váltáskor, azt hittük, hogy az új sose lesz olyan olcsó mint a régi.
Szóval várjuk ki a végétTémához hozzászólva, én is ritkán használom a dvd írót, de szerintem korai még temetni azt.
[ Szerkesztve ]
-
Tesztelo.hu
senior tag
"Én a 20x-osan írható Verbatimot 6x-osan szoktam írni (lehetne 4x-esen is de azt inkább nem)"
Az nem biztos, hogy jó. Legalábbis láttam én már olyan tesztet, amiben a 20-szorosan megírt lemez jobb minőségű volt, mint a 6-szorosan megírt (persze ugyanazzal az íróval ugyanazt a lemeztípust tesztelték). Egyszerűen a nagyobb sebességre optimalizálják az írókat és a lemezeket is.
-
Hintalow
senior tag
Nagyon ritkán használom, rendszertelepítéskor (az 1-2 évente van, de szerintem legközelebb, megpróbálom pendriveról)
Amire kell az a játék, a gyüjtemények nagy része régebbi (kb 2009-től visszafelé, és mielött valakibe belebújik a kisördög, mind eredeti ) A digitális játékértékesítés nem az én világom.
Szvsz nem nagyon rázna meg a hiánya.Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.
-
RepeatSector
senior tag
Az apple most azt hiszi, hogy nem lesz hackintosh?? Elvannak tévedve
"The tail of the snake is in it's teeth tonight"
-
Black Dragon
addikt
Egyértelmű, mi más szándéka lett volna, hisz az Apple csak rossz lehet, olyanról, hogy környezetvédelem még nem is hallottak. Belegondoltál abba, hogy azzal, hogy kivették a dvd olvasót, mennyivel kevesebb dvd-t kell ezért írni az osx-ek miatt, és ráadásul már ez sem igaz, mert az app store-ból lehet letölteni, de azért hogy a kézi megoldás is megmaradjon adnak hozzá egy sticket. Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de ha azt nézed, hogy mennyivel kevesebb dvd-t fognak azért legyártani, és kevesebb optikai meghajtót is kell ezért előállítani, hát nem tudom....Pár száz darabnál ez semmi, de milliós nagyságrendeknél ez azért meghatározó. De ez látható a többi modellnél is, hogy energiatakarékosságra törekednek...
De nyilván az is közbejátszik, hogy manapság elég kevés ember használ nap mint nap dvd-t, de gondolom az apple házon belül ezt fel is mérte, és rájött, hogy nincs szükség annyira rá, hogy a mac minibe még kelljen...
-
Henryk
aktív tag
Szerintem a mostani HDD áraknál már érthető ez a lépés, 18k alattt vannak már a megbízható 2TB-os HDD-k, mikor pár éve még a 80GB-os került ennyibe..
Csak akkor van szükségem ODD-re, ha a 4 itthoni gép közül valamelyiket telepíteni kell, ebben a gépben nincs is semmi (nem fér be a vízhűtéstől.. ) csak egy esata kivezetés végszükség esetére, de a szerver újabb, arra már én is pendrive-ról toltam az Ubuntut.
Sokkal egyszerűbb számomra 2-4 HDD-n tárolni, használni kb 4TB adatot mint kiírni azt 1000 DVD-re és cserélgetni folyamatosan.
Nameg ugye a lustaság, helyben ülve egy laza kereséssel bármit megtalálni és nem kell a polcokon/dobozokban turkálni hova is tettük amit keresünk..
Ha meg valamit menteni kell lazán átmásolom a házi szerverre vagy a NAS-ra a cuccot gigabit hálón, egyszerűbb mint előpakolni egy köteg DVD-t és ott ülni fölötte cserélgetni miközben írkál.
Szerintem itt lenne az ideje hogy a boltokban is leváltsák a lemezeket, és jobban terjedjen a digitális vásárlás.
Igen bután néztem mikor kicsomagoltam a Crysis2-t, ott a kezemben a lemez, és nézek hogy most ezt hova is tegyem?
A verzió: ODD előkotor fiók aljából. (szegény már nagyon nehezen pörgeti be a lemezeket, lassan már be kell rántani hogy elinduljon)
B verzió: lemezt félretesz, torrentről letölt. (leggyorsabb megoldás, de azért ha már megvettem mégse..)
C verzió: laptopba betesz, cd kép készít, hálózaton átküld. -
MerLinh
senior tag
D verzió: eleve digitálisan kellett volna megvenni =) és egy csomó felesleges járkálást megspórolsz =)
Más: Hát a dvdk kora lejárt jöjjön a Blu-Ray! =) Beraktam az eredeti Gyűrűk úra bővetett kiadásomat a házimoziba mikor megvettem és a 32" tévén nagyon csúnya pixeles volt =/ Pedig akkoriban egy rakás pénzt kidobtam érte...
[ Szerkesztve ]
A wizard is never late nor is he early, he arrives precisly when he means to! - - ONE phone to rule them all! =)
-
Én vettem egy DVD-RAM-ot, amire rendszeresen rátolom a fontosabb dokumentumokat, fényképeket, oszt csókolom. Másra már nem is használom a DVD meghajtót.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
Henryk
aktív tag
Házhoz jött, ugyananyiba került, és ha már megvan az előző 2 rész is dobozosban nem hagyhattam ki
Blu-Ray író árából inkább veszek 2db 2TB-os lemezt, azon már elég sok film elfér, gépen FullHD-ben meg nagyon jól mutat, de az igaz van pár olyan film ami még ebben a verzióban is életlen.
[ Szerkesztve ]
-
-
Én szeretem látni amit megveszek. Ha 8-10K-t adok egy játékért, az legyen szépen ott a polcon gyári tokban, gyári lemezen.
Ezek szerint Te vagy nem játszol, vagy csak és kizárólag olyannal, amit pl. steamen tudsz kifizetni.
Mára már valóban nem megfizethetetlen egy odd, és szépen elfér a házban, nem sok vizet zavar. Na meg a cégeket is meg tudom érteni, egy demo, vagy egyéb szoftver, katalógus elküldésekor, hogy miért használ tokkal-vonóval együtt 100.-Forintba kerülő lemezt. Én is szívesebben kapnám meg egy 4 Gigás pendriveon, de megértem, hogy nem lehet.
-
xKacsax
aktív tag
Szerintem lassan tényleg vége a DVD-nek. Én is már csak ha 2-3 havonta 1x használom, esetleg OS telepítéskor vagy mikor egy régebbi játékot akarok tolni. Esetleg mikor a katalógust kiírom bátyámnak lemezre. De hát haladni kell a korral.
Verba volant, scripta manent.
-
Himym
senior tag
Szaistzok.
Én is egyre kevésbé használom a DVD-t. Vegyük alapul, hogy van egy win7tünk egy susenk meg 1 fedora nevű linuxunk ha most mindenre elpazarolunk 3 dvd-t amikor évente/félévente jön a kövi ha ezeknek a korongoknak az árát össze számoljuk kijön egy jobb pendrive. Azt kellene megoldani a pendriven, hogy lehessen választani, hogy melyiket akarná az ember bootoltatni és máris megspóroltunk egy csomó dvd-t csomó időt mire az kiíródik. Ha ezt meglehetne valósítani az szerintem nagyon jó lenne.
-
félisten
Évekkel ezelőtt kihajítottam az optikát.
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
addikt
Nekem már tavaly nyár óta, mióta nem notebookot használok, nincs.
Eddig egyszer sem volt rá égető szükség.Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!
-
mcsabee
senior tag
válasz antikomcsi #33 üzenetére
Igen, emiatt is érdekes a téma. Akinek nem kell a DVD meghajtó, az...
- nem játszik
- vagy csak digitálisan vásárol.Ha nem kell a DVD meghajtó, akkor ugye (legális esetben)...
- filmeket sem néz a gépen.
Ezáltal, ha nem játszik és nem néz filmet, akkor...
- dolgozik (olyan munkát végez, amihez nincs szükség DVD-re, értelemszerűen), vagy netezik a gépen (ilyenkor vélhetőleg nem asztali gépet használ az illető, ha mégis, akkor valami 50-60 ezer forintos, legolcsóbb alkatrészekből összeállított masinát),
tehát szélsőséges esetnek számít, mivel nincs is szüksége a DVD-re. Ha pedig játszik, de csak digitális boltokban vásárol...
- akkor csak a Windows telepítése miatt tartja a gépben a DVD-t.
Így elsőre nekem ez jött lett a hozzászólásokból.
De mivel emberek vagyunk, és MINDENKI tölt le a netről illegálisan, ezért elmondható, hogy a több terrás lemezekkel teljesen feleslegessé vált a filmek, játékok, programok és egyéb dolgok kiírása, és mióta lehet pendrive-ról is Windows-t telepíteni (tudomásom szerint ez sem a legális verzió esetében igaz, de javítsatok ki, ha tévedek), tökéletesen feleslegessé vált a meghajtó - persze kivételek mindig vannak, én is ismerek olyan könyvelői irodát, ahol egy évig kellett beszélnem a tulajnak, hogy ne kislemezen, hanem pendrive-on tárolja az adatmentéseket, és végül tavaly meggyőztem róla... .
/e: Nekem sima DVD olvasó van a gépben, de nem használom, mivel a gépen csak dolgozok, ha néha játszok valamivel, az beszerzem Steam-en, vagy GOG-on, aztán csók. Egy-két kisebb játékra mindig sikerült elkülöníteni 1000-2000 forintot, csak hogy teljen az idő .
[ Szerkesztve ]
Stay a while and listen...
-
Nekem meg úgy sikerül megérteni, hogy nem kell külön szoftver, hogy megnyiss egy iso-t.
Magyarán ráraksz egy ilyen képfile-t, és az előtelepített alkalmazás segítségével, ami a kütyün van, meg tudod nyitni külön szoftver, például daemon tools nélkül operációs rendszer alatt. Min amikor egy médialejátszónak betallózod az iso-t. De szerintem ettől még nem lesz boot lemezed.
-
anulu
félisten
ha meg lehetne etetni az NTFS külső vinyót a PS3-mal (eredeti firmware-ről beszélek) és támogatna értelmes formátumokat (.mkv, .iso, .mdf), akkor már nálam is repült volna. ellenburger mivel csak DVD-t eszik, ezért ha filmezni akarunk, akkor kiírás. most fogok venni BD írót...
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
kpal
nagyúr
Nekem alap hogy legyen DVD Írom vagy később BD író .
-
nagyúr
Nagyon ritkán használok már én is, szerintem is el fog tűnni a DVD rövid időn belül, persze lehet az is, hogy csak majd felváltja a Blu-ray.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
tuser
aktív tag
Anno :
HDD : 212 MB WDC, 30-50 MB használatban
CD : 650 MB > Végtelentááárheeeely feelingMajd :
HDD : 8,4 GB Seagate, ~80-90% használva
DVD : 4,4 GB > Jó lesz tárolásraMost :
HDD : 1 TB Hitachi, 130% ( LVM -be kötve, amit lehet tömörítve ) használva
BD : 25 GB > ???Inkább veszek még két 2 TB -os winyót a BD író és a lemezek árából.
4 Tb, 7200 RPM, garis winyó van óccóé' eladóóó : http://goo.gl/bWrs3
-
nagyúr
-
félisten
válasz Napfénysüti #46 üzenetére
A South Park című dokumentumfilmsorozat már feldolgozta ezt a témát.
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
balazs_pro
tag
Mi van akkor, ha nyolc haveromnak oda akarom adni a bulifotókat? Odaadom nekik a nyolc USB-s vinyót? Vagy nyolc pendriveot?
COD HC MP 3000 óra
-
GeoPhoto
tag
Hivatalosan lehet pendrájvról telepíteni MS oprendszereket is. Van gyári program ami az eredeti MS ISO fájlt (Technet stb) szépen kíírja egy bedugott pendrájvra. Persze ugyanez létezik már Linuxra ezer éve, illetve van olyan szabad program is ami szinte bármilyen oprendszerből csinál bootolható USB-t.
Nekem is már csak külső DVD meghajtóm van, amióta 4 és 8GB-os kártyák vannak az otthoni fényképezőkben elfelejthettem a DVD-re archiválást... inkább media szerver van, meg egy külső vinyó a backupnak.
-
GeoPhoto
tag
válasz balazs_pro #48 üzenetére
Felrakod a netre, vagy megmondod hogy hozzák a sajátjukat és arra szépen megkapják...
Már a technikailag analfabéta ismerőseimnek is pendrájvja van, és mindenki jobban jár vele, ha bedob egy ilyet a táskájába, mint DVD lemezekkel szaladgálni, ami otthon majd a kukában végzi.
Ez személyes vélemény, lehet hogy ahol nem ugyanez az infrastruktúra van ott ez nem müködik.
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- Formula-1
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Nintendo Switch
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- PlayStation 5
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest