Mennyi ideje van még a DVD-nek? Az Apple már kidobta

Az elmúlt napok egyik legérdekesebb híre a sajátos körülmények miatt egy valójában szokványos hardverfejlesztés lett, a MacBook Air és a Mac Mini megújításának a híre. A legtöbb jellemzőt tekintve nincs ebben semmit földrengető (processzorfejlesztés, a Thunderbolt port stb.) egy dolgot kivéve: már a Mac Mini sem rendelkezik optikai lemezek olvasására és írására alkalmas beépített meghajtóval. Ezekkel a gépekkel is kezelhetőek ugyan a DVD-lemezek, de már csak egy viszonylag drága külső egységgel, a SuperDrive-val.

Ez mindenképp komoly lépés, még akkor is, ha a DVD visszaszorulása már jó ideje zajlik. Ám most a világ egyik legnevesebb gyártója márkás termékeinél – költségtakarékosságra hivatkozva – eltüntetett egy olyan megoldást, mely azért még ma is a számítógépek elengedhetetlen (vagy inkább már csak megszokott) része. A bevallottan rétegigényeket kiszolgáló Apple azonban ezzel a döntéssel éppúgy korszakhatárt jelenthet be, mint 1998-ban, amikor az iMac esetében elsőként hagyták el a floppymeghajtót. A cég a háttérben egyébként már lemondott a lemezekről: az új operációs rendszer, az Mac OS X Lion letölthető formában érhető el, de ha majd az Apple-boltokban is megjelenik, akkor is pendrive-on fogják átadni a vevőknek.

Vajon tényleg megszámláltattak az optikai tárolók napjai? Valószínűleg igen, bár még korai temetni őket – legalábbis addig, amíg a jelenleg még milliószámra DVD-n tárolt filmek mentései el nem készülnek.

A trend nyilvánvaló, és elég meggyőző a PC World elemzése is, ahol felsorolják, hogy miért is fog eltűnni a DVD:

  • a DVD-, CD-olvasók hangosak
  • nagy a hibalehetőség a mechanikában, jelentős a karbantartási, javítási költség
  • az optikai meghajtók számottevően energiaigényesebbek, mint a modern tárolók
  • a merevlemez vagy az SSD sokkal gyorsabb
  • a nagy méretű médiatartalmak korában a hordozható merevlemezek messze verik a DVD-ket tárolókapacitásban, használatuk ugyanakkor egyszerűbb
  • a lemezes lejátszókkal szemben a mai technológiával a PC-s, tabletes stb., illetve az internetes megoldások sokkal felhasználóbarátabbak, kényelmesebbek
  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Az Apple a legnagyobb

    A kaliforniai vállalat újabb szimbolikus győzelmet ért el: részvényárfolyama alapján a világ legértékesebb társaságává nőtt.

Előzmények