Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Crystalheart

    senior tag

    válasz Mr X #45 üzenetére

    Őszintén szólva én nem tudok különbséget tenni ezek között, mert ha egy kiló sajtot, ha egy kiló tésztát vagy egy kiló lepényt eszem, mindig ugyanolyan hamar megéhezem... :D Minden csak néhány óráig "tart ki". De a fehérjés cuccok sajnos már valóban drágák. Mi is csak addig tudtuk fedezni, míg voltak kecskéink. Most már nincsenek, fáj is a fejem miatta. Szénhidrátot eszünk szénhidráttal, pláne télen, amikor nincs kert. (A csirkék tartása már drága, mert sok gabonát esznek, úgyhogy nem tudok 40 baromfit tartani - a kecske legalább ellegelt a mezőn.)

    De a topikgazda problémája, hogy e hó végéig kibírja valahogy, addig meg fél lábon is... :)

    Jut eszembe, ha van egy inkubátorod vagy egy elektromos sütős, ahol tudsz 43 fokot tartani, akkor játszi könnyedséggel lehet megsokszorozni a joghurtot. Ez is költséghatákony dolog, bár nem mindenkinek van inkubátora... :DDD (De 10 ezerből össze lehet dobni, egy digitális kijelzős termosztát kell hozzá, egy fűtőszál mini ventilátorral, meg valami hőszigetelő doboz, akár hungarocellből.) Felforralt és 43 fokra hűtött tejbe jól belekavarunk egy Danone natúrt, vagy bármi egyéb natúr joghurtot, azt sterilizált üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, és a 43 fokba tesszük 10-18 órára. (Van, hogy 6 óra is elég, de akkor nem mindig az igazi.) Eztán 10 óráig hűtőben kell tárolni. Az ilyen joghurt hetekig tárolható. (A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet webboltjában lehet kapni fagyasztva szárított joghurtkultúrát, és akkor nem kell megvenni minden alkalommal a kis joghurtot. Hosszú távon jelentősen olcsóbb, rövid távon drágább.)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák