Új hozzászólás Aktív témák

  • #67977536

    törölt tag

    válasz ( V ) #1265 üzenetére

    Ha tudtam volna hogy ilyen hamar géphez kerülök nem írom az előző kommentet, elnézést az offért.
    Röviden:

    Number I: Szöszimöszi: Lehet hogy vallási alapon szerveződnek, ettől függetlenül a saját törvénykezésük is elítéli. Egyébként meg olyan érzésem támadt úgy alaphangon az első képtől mintha csak a keresztény emberek ítélnék el a homikat, bár ezt egyáltalán nem így látom, sőt még sokszor toleránsabbak is velük szemben mint az agnosztikus/ateista/vallásos emberek. (vallásos nem = keresztény)

    Number II: Pál: A kereszténység tényleg nem Pállal kezdődött, Jézus és a tanításai állnak a központban, ez elég egyértelmű. Ellenben Jézus tudtommal elég korlátolt időn belül (3év?) tanított csak, és azon tanításaiból is csak bizonyos rész lett feljegyezve, illetve még kevesebb került a bibliába. Pál, mint keresztény gondolkodó/ filozófus és a zsidó vallásban jártas személy (Gazdag család,elit neveltetés) viszont elég sok nyitott kérdésre adott választ. Azalatt az évek alatt ami J és P között eltelt ugye újabb és újabb kérdések merültek fel a kereszténységben amire ugye J nem tudott válaszolni, halott voltát tekintve ( pl zsidó keresztények-pogány keresztények viszonya, mi van a homikkal), és ezeket a lyukakat Pál tömte be/ próbálta meg betömni. A bibliát összeállító zsinaton Pál tanításait a bibliában hagyták ezáltal elfogadva azokat. Ezért továbbra is fenntartom hogy Pál tanításaival ilyen módon történő nyílt szembemenés a kereszténységtől való eltérésnek számít.(Róma 1:26-27/ Korintus 6:9)
    Nem csak a római katolikusoknál, ez elmondható az alapvetően az összes nagy keresztény felekezetről tudtommal.

    Number III: Hajajj, ez nagyon hosszú lenne. Rövidítek. Az ószövetség értelmezése meghaladja ez irányú ismereteimet (mint ahogy sok minden más is). Ám. A legtöbb ószövetségi törvény a zsidóságot a környező népekkel szemben próbálta moderálni/ szinten tartani, viszont nem a teljes/elérhetetlen bűntelenség megcélzására törekedett. Sokkal inkább a zsidók keménynyakúsága miatt lett ilyen a törvény (rabszolgákkal hálás) mint Isten eredeti akarata által. Tehát ezt nem úgy kell értelmezni hogy ezek meglettek engedve számukra, ezek inkább megszorítások voltak a környező népekkel szemben (akik például erőszakolás után lényegében semmilyen büntetésben nem részesültek). A férj halála utáni asszony újraházasodása rokonnal az asszony anyagi megélhetését biztosította mivel egyébként éhen halt volna nagy valószínűséggel a kor szociális szabályozásának hiányában.
    A többnejűség, poligámia, háremhölgyek sok ószövetségi személynél előfordult, ám a biblia ettől függetlenül ezt tiltotta, az más kérdés, hogy "Isten emberei" sem voltak sok esetben "szeplőtlenek"
    A rabszolgák házasítása szintén férfi+ nő házasság arról nem tudok ilyen szempontból mit mondani.

    Nos lehet érvelésem több ponton hiányos/ akár hibás a 3. pontban, az ószövetségi szokásokhoz tényleg nem értek, bár ezek nagy része a mai keresztény számára természetesen nem is betartandók hála az Új szövetségnek. Viszont sem az ó sem az új szövetségben nincsen férfi+férfi engedélyezett házasságára kijelentés/utalás.
    Tehát ha a "biblia szerint a házasság egy férfi ès egy nő közössége." kijelentés cáfolható is az ószövetség alapján ez se nem távolabb se nem közelebb nem visz a "homoszexualitás bűn-e" kérdés megválaszolásához.Ergo nem értem miért tüntették ezt fel a folyamatábrában.

    Ergo sem az első sem a második ábra nem valami korrekt, elég szabad értelmezésben próbál érvelni a homik mellet. (ami bökte a szemem)
    A kérdésre hogy bűn-e nem kívánok se válaszolni, se a válaszomat érvekkel alátámasztani hisz csak felesleges körözés lenne (ettől függetlenül ha szeretsz tangózni ebbe is belemehetünk), célom csupán az általam észlelt ferdítések kikopácsolásának megpróbálása volt.
    Ez a kijelentés él a második ábrára is ami a melegházasságot próbálja védeni, bár ez megint egy másik téma.
    :)

Új hozzászólás Aktív témák