Új hozzászólás Aktív témák

  • BaliJack

    aktív tag

    Korábban mondtam, hogy közzéteszem a linux-os tapasztalataimat.

    Először is szeretnék köszönetet mondani feleségemnek, hogy elviselt azokon az estéken, amelyeket a géppel töltöttem :) :R.

    Nos, Ubuntu 9.04-re esett a választásom, mert azt használom az asztali gépemen most is, ez alól fórumozok :).
    A telepítés viszonylag egyszerű volt (leszámítva, hogy elsőre nem volt nálam USB-s billentyűzet :) ).
    Miután feltelepült, egypár ajánlott beállítást végeztem el, amivel gyorsabbá lehet tenni a rendszert; itt olvashattok ezekről.
    A beállításokat mindvégig puskáznom kellett, nehogy valamilyen parancsot eltévesszek, vagy rosszul gépelek be. Így az Ubuntu "beépített" böngészőjét használtam, a Firefox-ot. Tulajdonképpen egészen használható sebességet produkált, de ha már több fül volt megnyitva, akkor azért gondolkodott egy kicsit.
    Úgy általában az ablakok megnyitásánál is gondolkodott: ez konkrétan annyit jelent, hogy amikor egy parancsikonra ráklikkeltem, akkor eltelt legalább 4-5 másodperc, mire az adott alkalmazás ablaka megjelent, és utána is várni kellett 2-3 sec-et, míg egy egyszerű Terminal is használható lett. Ez olyan, mint WinXP-ben a parancssor.
    Eztuán feltettem az MPlayer-t, simán települt, mondhatni a szokásos módon. Elindítottam, adtam neki egy mkv-s filmet, és ledöbbentem: egy réti 720p-s film is nagyon szaggatott :(. Összehasonlításképpen: egy ilyen 720p-s anyagot még a mostani asztali gépem is képes lejátszani MPlayer-rel.
    Elkezdtem a neten kutakodni, hogy mi a helyzet azzal, hogy kihasználjuk a PS3 hardverének képességeit, mert látszólag nem használja ki az MPlayer. Találtam is mindenféle segítséget, egy külön PS3-ra "írt" MPlayer-t is, de az sem hozott jobb eredményt, ugyanis nem sikerült a PS3 framebuffer-ét kihasználni - hozzáteszem, hogy ebben lehet, hogy én voltam a béna :).

    Egyszer a Yellow Dog 6.1-es verziója is fenn volt a gépen, de mivel azt egyáltalán nem ismerem, ezért azzal nem teszteltem a gépet. Lehet, hogy ennek adok még egy esélyt egy kis idő elteltével, hátha addigra kitalálnak valamit. Annyit olvastam, hogy mkv-t le tudnak játszani, de nagy felbontást nem írtak - még 720p-s sem volt a lejátszott videó.

    Konklúzió:
    Ha valaki ki szeretné próbálni a PS3-on a linux-ot, akkor azt tudom neki mondani, hogy nyugodtan tegye, pláne, ha vett egy nagyobb vinyót, mert akkor a régin minden veszély nélkül tesztelhet - én is ezt tettem.

    Ha valaki - mint ahogyan én is, abban reménykedik vagy azt szeretné, hogy a PS3 lejátszon mkv-s fájlokat, akkor egyelőre ne fogjon bele a telepítésbe. Nekem ez a tapasztalatom, sajnos.
    Az MPlayer-PS3 és kiegészítő csomagjainak telepítése annyira bonyolult volt, és nem is biztos, hogy sikerült mindent úgy csinálnom, ahogyan kellett volna; hogy szerintem még várni kell egy kidolgozottabb megoldásra. Ráadásul az MPlayer-PS3-at ha parancssorból elindítottam, akkor nem adott képet, csak úgy tűnt, mintha a háttérben lejátszaná a fájlt. De a PS3 frambufferét nem tudta elérni, így az ffmpeg-et használta a lejátszásra, amit mások is sokkal lassabbnak írtak fórumokon.

    Ha valakinek kérdése van, szívesen válaszolok :).

Új hozzászólás Aktív témák