Új hozzászólás Aktív témák

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz f27 #11046 üzenetére

    "DM kolega úgy érzi hogy a bonyolultab kétfelé tükrözös lézerfej ujabtachnikás mint az egylencsés egyfelétükrözös fej! ami ugye még az árában is sokkal drágább!"

    Nem, nem ezt mondom. Én azt mondom, hogy a szerkezetileg bonyolultabb KES-400A típusú fej (ugyebár ez a régebbi, ez a típusszámból is kitűnik) egylencsés és rosszabb minőségű. Azt viszont rosszul tudod, hogy ez az egylencsés fej egyfelé tükröz, ugyanis pontosan ez az egylencsés fej tükröz kétfelé. Itt is van róla a videó, amin a fickó magyarázza, hogy hogyan működik:

    KES-400A prizmarendszer

    Lényege az, hogy ugye egyetlen diódából egyetlen lencsén át jön a lézer (a DVD piros lézere és a Blu-Ray kék lézere is). Ezzel nincs is gond, viszont ugye a lézert, miután visszaverődött a lemezről be is kell fogni és erre már ez a lencse nem képes, ezért egy prizmarendszer segítségével kétfelé kell tükrözni: az egyik irányba a piros lézer fénye verődik vissza a DVD-ről, a másik irányba a kék lézeré a Blu-Ray lemezről attól függően, hogy milyen lemez van a meghajtóban.

    Namost azt mondják az okosok, hogy ez a konstrukció azért rossz, mert a rendkívül precíziós prizmarendszer egy idővel veszít pontosságából és nem képes továbbítani a lemeztől visszaérkező fényt, magyarul a lemezt nem olvassa be a PS3.

    Erre találták ki azt a megoldást, amit a KES-410ACA fejben alkalmaznak: két diódát építenek be, amelynél mindkettőhöz önálló lencse tartozik, így nem kell prizmákkal bohóckodni, ugyanis a fény egyből ugyanoda tud visszaverődni, ahonnan elindul. Szerintem azzal nehéz lenne vitatkozni, hogy a KES-410ACA az újabb, mivel ezt a típusszáma is mutatja. Nem hinném, hogy az lenne jellemző, hogy az idő haladtával visszafelé lépdelne a Sony az alkatrész típusszámozásában.

    Az, hogy az egylencsés, kétfelé tükrözős KES-400A drágább, mint az újabb kétlencsés KES-410ACA én több dologgal is tudnám magyarázni: egyrészt a KES-400A-t szerintem már nem gyártják, viszont ugye a korai gépek csak ezzel kompatibilisek, így arra nagy a kereslet és nehezebb beszerezni. Ezen felül indokolhatja a magasabb árat az is, hogy egy bonyolult prizmarendszert tartalmaz a KES-400A, gyártása valószínűleg nagyobb precizitást igényel.
    Ezzel szemben a KES-410ACA szerintem jelenleg is gyártásban van, működési elve pedig egyszerűbb.

    Ettől függetlenül lehet, hogy neked van igazad, viszont a neten szinte minden eddig olvasott/látott forrásban azt találtam, amit leírtam, ami ellentmondani látszik azzal, amit Te írsz.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

Új hozzászólás Aktív témák