Aktív témák

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz tlala #2311 üzenetére

    Természetesen a 16:9-es képernyőarány miatt, ha torzításmentes TV-adást szeretnél nézni, (amit nem szélesvásznúként adnak), akkor 4:3-as képarányra kell állítani a TV-t és így természetesen kétoldalt csík lesz, aminek színét egyébként Te állíthatod be (féhér, szürke, fekete árnyalatai közül választhatsz). 42"-os (107 cm-es) méretnél még így is bőven nagy lesz a képátlód (uszkve 85 cm 4:3-as arányú képet kapsz, kétoldalt csíkkal)
    Ellenben elmondható, hogy a Pana konvertere egész jól működik, ezért érdemes automatikus méretezésen hagyni a készüléket, így ugyan torzul kicsit a TV-adás képe, viszont egész szépen osztja szét azt a képernyőn: a közepe érintetlen és a kép széleit húzza meg finoman az elektronika, ezáltal a 4:3-as képarány kitölti az egész 16:9-es felületet és 107 cm-es lesz a TV-adás képe. Abszolút megszokható, egy idő után nem is zavarja az embert, hogy kicsit "geometriailag nem teljesen korrekt" képet lát. (meg mondjuk amennyi TV-t én nézek :) ) Azért is érdemes ezt a beállítást használni, mert kezdenek úgy adni a TV adók, hogy ha szélesvásznú formátumban adják a műsort (pl. sorozatok, lásd Vészhelyzet), akkor a TV ezt felismeri és lecsapja alulról és felülről a fekete csíkot és 16:9-es képet csinál a 4:3-asból, ami abszolút (vagy legalábbis közel 100%-ban) torzításmentes. Ennek előnye, hogy a csatornalogó és a korhatárkarika nagy hányada is a látható részen kívülre kerül.

    A széles vásznú filmek (DVD, Blu-Ray) eseteit már előttem kiragozták, lényeg, hogy az 1.85:1 képarány tölti ki teljesen a képernyőt, se alul, se felül, se kétoldalt nem láthatsz semmilyen csíkot, kávától-káváig képet látsz. Az ettől eltérő felbontású anyagok (pl. 2.35:1) értelemszerűen valamilyen vastagságú csíkot eredményeznek alul és felül, ezek színe nem állítható, alapvetően fekete. A 4:3-as képarányú DVD-k esetében ugyanazok a lehetőségeid vannak, mint a TV-adás esetén: vagy két oldalt csíkkal nézed a kb. 85 cm átmérőjű képet (DVD esetében az oldalsó csíkok színe csak fekete lehet), vagy "4:3 valós" beállítással széthúzod a teljes 107 cm-re, némi torzítás árán.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

Aktív témák