Aktív témák

  • DM-Fan

    nagyúr

    Tegnap este végre volt egy kis időm (inkább sok) és leültem bekalibrálni a Pana 42PX80-amat. A kalibráláshoz az Avia Guide To Home Theater Setup DVD-jét kaptam kölcsön egy barátomtól.

    [link]

    Elég profi test-pattern-eket tartalmaz a lemez, azon felül mindegyik pattern lényegét elmagyarázza az oktatófilm. Meglehetősen korrektül be tudtam állítani a kontraszt/fényerő/képélesség/szaturáció arányokat. A DVD-képénél kicsit a lejátszó beállításaival is kompenzálni kellett, de csak nagyon minimálisan. Meglepő, hogy kontrasztmennyiségnek elég alacsony érték jött ki optimálisnak (bőven feles érték alatt),fényerőnek pedig kicsivel feles érték fölöttit kellett beállítanom. Élesség-szintre nekem alulról a második tűnt leginkább megnyerőnek a test-pattern-ek alapján. Érdekes, hogy az ember szeme mennyire "elmászik" az idők során az optimális értékektől, a helytelen beállítások tartós használata miatt. Most úgy érzem, hogy nagyon korrekt képet adnak a DVD-k, valóban kiegyensúlyozott, feszes képük van, nem bántóan fényes, mégis kontrasztos, éles, színhű képet látok.

    Csak ajánlani tudom nektek a fenti kalibráló-lemezt, egyelőre többet ki sem próbáltam, pedig létezik még pár igen jónevű beállító-tesztlemez. Érdemes lenne azokkal is megnézni, csak sem időm, sem türelmem nem volt már hozzá, meg úgy is éreztem, hogy tényleg jó lett a kalibrálás.

    Get Moded!

Aktív témák