Új hozzászólás Aktív témák

  • sifarr

    senior tag

    válasz FireFox1996 #116185 üzenetére

    Megnéztem a Telekom ÁSzF idevonatkozó részét (2.1.3.2. pont).

    Szerződéskötéskor a Telekom kérhet vagyoni biztosítékot (pl. előleg). Három variáció lehetséges az előlegre nézve.

    1. Kérhet előleget a készülékvásárlásra tekintettel. Szerintem legtöbbször ez történik. Értelemszerűen a készülék ára döntő az előleg nagyságára. Ezt így szabályozza az ÁSzF:
    A Szolgáltató a vagyoni biztosítékot a biztosítékadás céljának megfelelő időtartamra tartalékolja, amely – amennyiben a biztosítékadás készülékvásárlásra tekintettel történik - nem lehet több, mint a részletre vásárolt készülékvételárának teljes kiegyenlítésére rendelkezésre álló időtartam vagy az utolsó részletfizetési ütem határidejének lejárata.
    Mivel 22 havi részletet ad a Telekom, ezért a 22. hónap végén az előlegnek le kell nullázódnia.
    Pl. 110e a készülékár, 71e az előleg, 1890 a havidíj. Havi törlesztés 5e, előleg beszámítása havi 1890. 22. hónapra 110 letörlesztve, 22 x 1890 = 41.580 előlegből beszámítva szolgáltatási díjba, ügyfél túlfizetése 29.420. A túlfizetést az ügyfélnek a 22. hónap végén ki kell utalni. Nem lehet az ügyfél folyószámláján tartani, nem lehet 23-24 hónapok díjára tartalékolni. Ki kell fizetni, mert el kell számolni az ügyféllel.
    Ha a havi szolgáltatási díj kisebb, mint a készülék törlesztőrészlete, akkor lényegében az történik, hogy az elején a Telekom hitelez az ügyfélnek, és van egy pont, amitől kezdve az ügyfél hitelezi a Telekom-ot. Így lehet olcsón kamatmentes részletfizetést adni. ;)

    2. Kérhet előleget a szolgáltatások díjára. Erről az ÁSzF így rendelkezik:
    Előfizetői szerződés alapján igénybe vett szolgáltatás fizetendő díjainak biztosítása, a biztosíték tartalékolásának tartama a biztosítékadással érintett Előfizetői szerződés fennállásának időtartamán nem nyúlhat túl.
    Azt írja, amit korábban is írtam. Ennek az előlegnek az elméleti maximuma: 24 x 1890 = 45.360.

    3. Kérhet előleget készülék miatt is és szolgáltatási díj miatt is, kombinálva a kettőt. Ebben az esetben viszont meg kell határoznia, hogy az előlegből mekkora a két rész külön-külön. Az egyik előlegrészt az 1-es, a másikat a 2-es pont szerint kell elszámolni a feleknek. Az elméleti lehetőség, szerintem ilyet a Telekom nem csinál.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák